Voždov krst Konstantinu

Krstom vožda Đorđa Stratimirovića odlikovan je Konstantin Dobrilović iz Beča, koji je posmrtne ostatke generala Stratimirovića ispratio sa bečkog groblja do njegovog poslednjeg počivališta u Sremskim Karlovcima.

“Osvedočeni u samopregorno služenje Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i u požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavske duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva, a osobito u znak priznanja za pokazanu vernost i značajan doprinos na delu svedočenja vrednosti i očuvanja tradicija srpske Vojvodine, odlikujemo Konstantina Dobrilovića Krstom vožda Đorđa Stratimirovića”, navodi se u ukazu koji je Centar za razvoj Šajkaške uz krst dodelio Dobriloviću. Ukaz je izdat uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija i uz saglasnost porodice Stratimirović od Kulpina..

Dobrilović, koji je svojevremeno bio đak Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, u Austriji je mnogo učinio na spajanju dve zemlje i dva naroda, ali i za Srpsku pravoslavnu crkvu. Kada je trebalo prebaciti mošti srpskog vožda on je odlučio da pomogne.

– Imao sam čast da vožda Stratimirovića ispratim iz Beča i dočekam u Karlovcima – kazao je kratko Dobrilović za “Vesti”.

Ujedno, dodaje, imao je priliku da se u Srbiji vidi sa episkopom Justinom, svojim školskim drugom.

U Sremskim Karlovcima su u ponedeljak uz najviše vojne počasti pohranjeni posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića, komandanta srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške, koji je izvojevao najvažniju srpsku pobedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine.

Posmrtni ostaci, kako su “Vesti” izvestile, pohranjeni su u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, a preneti su iz Beča, gde je Stratimirović sahranjen 1908. godine. Time je ispunjena poslednja generalova želja, koju je izrazio neposredno pred smrt u svojim memoarima “Uspomene”.

Чланак Voždov krst Konstantinu се појављује прво на Vesti online.

Original Article