Arno Gujon otvorio izložbu o grofu Savi Vladislaviću u Herceg Novom

Arno Gujon otvorio izložbu o grofu Savi Vladislaviću u Herceg Novom

29. septembar 2021.
Aktuelno, Region, Vesti

0 Views

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon govorio je na otvaranju izložbe o grofu Savi Vladislaviću sinoć u Dvorani „Park“ u Herceg Novom.

Gujon je rekao da se prvi put upoznao sa zanimljivom životnom pričom grofa Save Vladislavića pre 3 godine u Herceg Novom, a da je utiske o grofu poneo i sa službenog puta u Rusiju gde je obišao crkvu u kojoj je sahranjen.

„Jednom mi je čovek u Srbiji rekao da je neverovatno što ja, rođeni Francuz, radim za srpski narod i da mi nemamo Srbe koje isto čine u drugim zemljama. E, to nije tačno, bilo je primera u istoriji, a jedan od najsvetlijih je grof Sava Vladislavić. On je rođen u Gackom, u Republici Srpskoj u 17. veku, a uradio je toliko sjajne stvari za carsku Rusiju da je za to dobio najviša odlikovanja i bio poznat i voljen među Rusima. Granica koju je on nacrtao između Kine i Rusija važi i dan danas“, rekao je Gujon i dodao da je, na Savin nagovor, car Petar Veliki, početkom 18. veka, poslao u Sremske Karlovce prvu gramatiku i bukvar, te da je to označilo nastanak prve srpske škole u centru srpske duhovnosti, Sremskim Karlovcima.

Na otvaranju izložbe o Savi Vladislaviću govorili su i potpredsednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, arhijerejski namesnik hercegnovski otac Obren Jovanović, državni sekretar Ministarstva prosvete, kulture, nauke i sporta Crne Gore Dobrila Vlahović, profesor i diplomata Darko Tanasković.

Pre otvaranja izložbe, Gujon je prisustvovao parastosu grofu Savi Vladislaviću u crkvi Svetog Spasa na Toploj i položio venac na njegovoj bisti ispred crkvene porte. Tokom posete Herceg Novom, sastao se s predstavnicima srpskih udruženja, a obišao je i kuću Iva Andrića i Muzej „Njegoševa škola“.

Slične objaveNikola Lončar uručio Gujonu medalju Tesline naučne fondacije iz SAD

24. septembar 2021.„Dani Srpske u Srbiji“ u 11 gradova

22. septembar 2021.Gujon: Tokom 10 dana kampanje javilo se preko 500 Srba poreklom iz FBiH

20. septembar 2021.

Check AlsoGujon posetio srpsku zajednicu u Salzburgu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i ambasador Republike …

Original Article