Vladimirovi čekrci i kuke

22

KRPE. Lajsne. Bušilica. Četkice. Četke. Četketine. Izvajane glave. Mnogo izvajanih glava. Zakačaljke. Šrafovi. Čekić. Tuš. Jarbol. Makaze. Skalpel. Ruka s načetim prstima. Platna. Metri platna. Kilometri platna. Ulje. Tube. Mrve slika po podu. Brojevi telefona na podu. Nagrizen pod. Gavrani kljucaju beton. Fotelja. Bicikl bez točkova. Lestve. Letve. Kuke i čekrci. Požari. Ljudsko meso. Kutija od keksa. Linije. Pravci. Stolica. Kreč. I Direrov nosorog. Metla da na kraju počisti sav višak.

Sastavni deo je i zastava Jugoslavije. Suncobran. Prašak. Aparat za kafu. Zgužvane šoljice od keramike. Mala kuhinja. Dva kupatila. Podrum. Predmeti. Papiri. Objekti. Skulpture. Modeli. Impregnirane životinje. Pacovi, koji su napustili brodove koji tonu. Miševi, koji neprestano menjaju mesto. Tiganj, u kome meša boju. Kad nema dršku, u njemu se prže jaja.

Stare slike. Manje stare slike. One koje su u radu. Putuje, tako, kroz vreme, između crteža i slika. Drugi ljudi žive u sadašnjosti, on je u stalnoj retrospektivi doživljenog i preživljenog. Dan je jedno dugo putovanje kroz epohe.

Tu ima sve što mu treba. Ovaj prostor mu je sve. I više od svega. Porodica je trpela, umetnost dobila. Svaka čast i hvala Maristeli. Vuku i Marku. Nije ni bilo šanse da bude drugačije.

Oseća posebnu energiju kada uđe u ovaj prostor. Stimulativan je. Nema ništa da mu zameri. Ima samo sitnica koje bi mogle da budu drugačije. Posle provale oblaka, procurilo s krova. Detalj u životu.

Kad otvori vrata, upali radio i kreće svojim ritmom. Uvek u stvaralačkom naboju. Tu su i paraziti. Prokleti internet koji ti svašta saopštava i od tebe traži odgovore.

Okružuje ga poetika užasa. Rutinski apsorbuje energiju koju šire platna. Izuzetno velika koncentracija energije na jednom mestu. Treba znati i umeti primiti je i upotrebiti.

Fotografije. Odlomci iz knjiga. Literatura. Bibliografija. Katalozi. Publikacije. Novinski članci. Ilustracije. Mozaik. Arhiva. Sprega filozofije i slikarstva.

Metafizička umetnost. Sve je u funkciji senzibiliteta, interesovanja i obrazovanja. Vrlo eklektična priča. Što je više tumačenja, to je bogatija. Gledajući, i sam ulaziš u tu celinu.

Avenija Vladimira Iliča Lenjina. Petsto kvadrata. Bezbroj staklenih kvadrata na plafonu. Svetlo je fantastično, ima ga čak isuviše. Ventilatori i džez. Kad džez prevri, okreće na klasiku. Melodijska pratnja stvara raspoloženje. Retki trenuci tišine, i promaje.

Ove skice iz života srpskog slikara Vladimira Veličkovića neizostavni su sastojci za apsolutni kadar njegovog pariskog ateljea.

Preuzeto sa: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.301.html:675899-Vladimirovi-cekrci-i-kuke

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.