Biblioteke za srpsku decu

ŠTUTGART – U nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg i u samom glavnom gradu Štutgartu, srpsku dopunsku nastavu, posle redovne nastave u nemačkim školama, pohađa više stotina mališana iz već treće generacije srpskih iseljenika.

– Deca rado posećuju nastavu i da je više redovnih nastavnika u školama koje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije iz Beograda u odličnoj saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Štutgartu, bilo bi daleko više učenika – tvrde angažovani roditelji.

Od generalnog konzula Božidara Vučurovića smo nedavno čuli, da je posle dve posete ministra prosvete Mladena Šarčevića Štutgartu, inicijativu roditelja i Generalnog konzulata za što više učenika u našim školama, ministar ocenio kao prihvatljivu i preko potrebnu. Zato Ministarstvo planira da od jeseni ove godine poveća broj kvalifikovanih nastavnika ne samo u Baden-Virtembergu nego i u nekim drugim nemačkim pokrajinama.

Baš zbog sve većeg broja učenika naše dopunske škole, Božidar Vučurović je sa nekolicinom angažovanih roditelja i nastavnika pokrenuo inicijativu formiranja biblioteke sa srpskim izdanjima knjiga namenjenih deci i omladini.


Nastavnica Tatjana Bakić Popović, generalni konzul Božidar Vučurović i aradnice Gradske biblioteke Padila Sergata i Resler Karin

– Šta nam vredi sve veći broj učenika u dopunskim školama – rekao nam je generalni konzul, ako ti učenici posle nastave u dopunskim školama ili završteka osmogodišnjeg školovanja, ne mogu da pročitaju nijednu knjigu na njihovom maternjem jeziku!

Dogovoreno- učinjeno! Generalni konzul se obratio na adrese nekoliko institucija u Beogradu, nastavnici bibliotekama svojih matičnih škola a roditelji su krenuli po „privatnoj liniji“ u sakupljanje knjiga za novu srpsku biblioteku u Štutgartu.

Ideju osnivanja „Srpske biblioteke za decu i omladinu“ prihvatile su i saradnice Gradske biblioteke u Štutgartu gospođe Karin Resler – rukovodilac dečijeg odeljka i saradnica istog odeljka gospođa Padila Segreta. Tako je u Gradskoj biblioteci, pored već postojećeg odeljka engleske literature za decu i omladinu otvoren kao drugi, poseban odeljak naš, srpski deo sa više od 700 iz Srbije doniranih knjiga!

PROČITAJTE JOŠ – Šarčević opet u Štutgartu

Donacije knjiga stigle su od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Ministarstva prosvete iz Beograda, zatim Osnovne škole iz Inđije, privatnih donatora i nastavnika. U velelepnoj građevini Gradske biblioteke u Štutgartu, nedavno je javnosti prikazan odeljak srpske biblioteke. Knjige će moći da se iznajmljuju a uskoro će biti na internet stranici biblioteke objavljeni naslovi knjiga. Naši učenici koji često posećuju biblioteku radi iznajmljivanja nemačke literature potrebne u redovnoj nastavi, sada mogu da svrate i do „svog“ odeljka.

Pomenimo da je i do sada bilo nekoliko pojedinačnih primeraka srpskih knjiga, zajedno sa hrvatskim, bošnjačkim i makedoskim izdanjima, ali je ovo prvi put da su sve srpske knjige u velikom broju plasirane na jednom mestu.

Generalni konzul Vučurović nam je rekao da je pripemljeno još oko 2.000 knjiga koje su iz Srbije već dopremljene u konzulat. One će biti dodeljene školskim bibliotekama u osnivanju u našim klubovima u Manhajmu, Karlsrueu, Štutgartu, Zinedlfingenu i Rojtlingenu. Ukoliko naši zemljaci imaju dobro očuvana izdanja srpskih knjiga za decu i omladinu mogu da ih ustupe pomenutim bibliotekama.