Šarčević opet u Štutgartu

Za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije se zna da je, vršeći svoju ministarsku dužnost, postao veliki putnik. Obišao je mnoge škole, više i najviše obrazovne institucije u Srbiji ali i u inostranstvu.

Ne tako davno ministar je već boravio u Štutgartu i bio gost učenicima Srpske dopunske škole na njihovoj velikoj Svetosavskoj akademiji. 9. marta se ministar Šarčević u pratnji svojih najbližih sradnika, opet obreo u glavnom gradu pokrajine Baden-Virtemberg.

Još od ranije je imao zakazane termine za razgovore u Pokrajinskom ministarstvu za obrazovanje, omladinu i sport, ali kao veliki borac za uvođenje dualnog sistema obrazovanja ne samo u srednjim nego i na visokim školama i fakultetima u Srbiji, posetio je i „Akademiju sa dualnim obrazovanjem“ u Štutgartu. Pomenimo da u Nemačkoj ne postoji savezno ministarstvo, prosveta „pripada“ pokrajinama.

Pročitajte još – Mladen Šarčević za „Novosti“: Prazne učionice postaju vrtići

Sa državnim sekretarom u Pokrajinskom ministarstvu Folkerom Šebestom razgovarano je o unapređenju i proširenju saradnje koja u okviru Dunavske komisije, tačnije Mešovite komisije Srbija-Baden-Virtemberg već postoji, a sa rektorom Dualne visoke škole gJoahimom Veberom o dodatnom prenosu iskustava te nemačke institucije na srpski obrazovni sistem i o još boljoj saradnji.

Šarčević je rekao da su razgovori bili veoma korisni i da će svakako pomoći boljoj orgnizaciji sličnih škola i fakulteta u Srbiji. Štutgartska Visoka škola već dobro sarađuje sa Poslovnim školama u Beogradu, Kragujevcu, Blace itd.

Na radost učenika Dopunskih škola i njihovih roditelja, kao i nastavnog kadra Dopunske škole, ministar Šarčević je našao potrebno vreme da prisustvuje  promociji jedne veoma interesantne knjige, paralelno pisane od učenica Srpske dopunske škole iz Štutgarta i okoline, i njhovih vršnjakinja iz osnovne škole „Dušan Jerković“ iz Inđije.

Projekat, osmišljen od nastavnica Tatjane Popović germaniste, Nataše Milivojević dipl. pedagoga i Milene Pavlović nastavnika srpskog jezika i književnosti je nazvan „Beskrajna priča“. Na srpskom i nemačkom jeziku štampana knjiga je dobila naslov „Moje ime je Jelena“. Primerci knjige su posle promocije, u očekivanju dobrovoljne novčane donacije za Dečiju kliniku u Tiršovoj ulici u Beogradu, podeljene zainteresovanima.

U organizaciji promocije pomogli su Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu, Srpska pravoslavna crkva, članovi Spske akademske mreže, Biblioteka grada Štutgarta i drugi.

Učenice Dragana Vučenović, Ana Milinković i Milica Stojanović su došle u Štutgart kao gošće-koautorke iz Inđije. Iz Štutgarta i okoline su mlade spisateljke Elena Bintcle, Aleksandra Vučić, Sofija Cvetković, Željana Ječmenica, Emilija Perica, Dunja Simić i Milica Dosković, koje su takođe pomogle u kreiranju knjige „Moje ime je Jelena“.

Promocija knjige na srpskom i nemačkom jeziku održana je u Biblioteci grada Štutgarta uz prisustvo stotinak gostiju, Srba i Nemaca. Bila je to jedna lepa akcija koju će vredne nastavnice i učenici obe škole sigurno nastaviti i ubuduće.