Vladika otvorio svetosavski bal

U BEčKOM HOTELU “ŠENBRUN” ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

VLADIKA OTVORIO BAL

• Episkop srednjoevropski Konstantin blagoslovio deveti Svetosavski bal koji je protekao u nezaboravnoj atmosferi

Zvuci “Svetosavske himne” u petak uveče, na sam dan velikog srpskog praznika u raskošnom bečkom hotelu “Šenbrun”, označili su početak devetog po redu (obnovljenog) Svetosavskog bala, koji se već tradicionalno održava svake godine u austrijskoj prestonici. Sam bal, u organizaciji Srpskog centra, otvorio je episkop srednjoevropski Konstantin, zapalivši slavsku sveću i blagoslovivši skup.
Vladika Konstantin ovom prilikom je podsetio i na pokojnog protojereja-stavrofora Dragu Govedaricu, koji je svake godine bio gost ove kulturne manifestacije.
– Raduje me što sam sa vama večeras. Neka ova tradicija, započeta pre mnogo godina, bude i tradicija grada Beča i Austrije i srpskog naroda – rekao je vladika u svom obraćanju.
Kao svake godine, neizostavan deo programa bila je i kompozicija “Srpski kvadril” Johana Štrausa mlađeg, koju je ove godine izveo Trio Aleksić. Nastupili su i članovi KUD-a “Majevica”, kao i plesna grupa “Hajdenrajh” iz Beča, te i Mirela Anđelković, student solo pevanja uBeču, a na glavnom podijumu se nalazio i reljef lika Svetog Save, delo vajara Dušana Savića.

Oduševljenje

Bal su snimale brojne televizije, pa se tako našao i Miša ćirić, voditelj emisije “Upakovana nostalgija” na BK satelitskom programu.
– Oduševljen sam Bečom i činjenicom da u ovom gradu živi oko 100.000 Srba i oduševljen sam što su me ovde sačekali Vuk Karadžić, Miloš Obrenović i Srbi koji nisu zaboravili svoj jezik,običaje narod i kulturu. Jedini ekonomski put Srbije podrazumeva afirmisanje svoje kulture. čitaoci “Vesti” širom sveta znaju da ove novine rade na toj afirmaciji. Nadam se da će ovakav pečat uskoro zaživeti na drugim kontinentima, pre svega povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle i Stevana Mokranjca – rekao je ćirić.

A onda su goste porukom “Neka bude bal” voditelji programa Jasna Vitić i Nedeljko Bakić pozvali na plesni podijum.
Orkestar “Skale” i pevačica Slobodanka Stoiljković Danka potrudili su se da vesela atmosfera potraje do sitnih sati, a mikrofona se latio i pevač Marko Nikolić, koji je inače bio jedan od gostiju. Nakon igre i pesme usledila je i tombola.
Ove godine gosti na balu bili su i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac, ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić, savetnik ministra za dijasporu u vladi Srbije Vojislava Vukčevića, Neda Maletić, kao i konzul BiH u Austriji Davorka Samardžija.
– Oduševljen sam što ima takvih entuzijasta ovde u Beču, koji žele da poštuju tradiciju i vrednosti srpskog naroda koje je gajio kroz celu svoju istoriju. Pogotovu što se to održava povodom velikog srpskog praznika Svetog Save koji je osnivač srpske škole, crkve, kulture, a i osnivač srpske diplomatije – rekao je Paravac u izjavi za “Vesti”.

Srpski kvadril

Studenti obučeni u Miloša Obrenovića, Vuka Karadžića i Johana Štrausa podsetili su na početke ove tradicije pre više od sto godina, kada je rodonačelnik kraljevske loze Obrenovića došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču. Obrenović je tim povodom dao nalog Johanu Štrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, pa je tako nastao “Srpski kvadril”, koji je prvi put i izveden tim povodom. Srpski centar je pre devet godina ponovo oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine.

Ministar Ivanić je istakao da se ove godine sa zadovoljstvom odazvao pozivu da bude gost na Svetosavskom balu koji se održava u Beču.
– Mislim da je ovo jedna lepa tradicija i da je veoma bitna za očuvanje nacionalnog identiteta naroda. Osećam zadovoljstvo da mogu ovde da vidim plejadu ljudi sa dignitetom i punim nacionalnim ponosom i to smatram veoma važnim – za naš list je izjavio Ivanić.
Na balu je bilo stotinak studenata kojima je Srpski centar omogućio besplatan ulaz, a tri ostale sale koje primaju 500 gostiju bile su potpuno popunjene.