Zloupotrebe u ambasadama

Zloupotrebe u ambasadama

Vizu ne daju, a pare ne vraćaju

Ministarstvo za dijasporu prošle nedelje sačinilo je formulare sa kojima će tri službenika ovog ministarstva uskoro obići sve ambasade u Beogradu koje izdaju šengenske vize i zatim napraviti izveštaj o tome kako se prilikom izdavanja viza službenici ponašaju prema državljanima SCG.

Izveštaj o tome Ministarstvo dijaspore zatim će dostaviti Evropskoj komisiji u Briselu.

Miodrag Jakšić, pomoćnik ministra dijaspore, prilikom posete Evropskoj komisiji pre dve nedelje razgovarao je s Albertom Kamaratom, Italijanom koji radi u Evropskoj komisiji za pridruživanje EU.

Tom prilikom Jakšić je predočio Kamaratu probleme naših građana koji teško dolaze do šengenskih viza po ambasadama stranih zemalja u Beogradu.

– Na našu opasku da građani SCG često plate, a da vizu uopšte ne dobiju, Kamarata nam je odgovorio da je plaćanje usluge ili proizvoda koji se ne dobije teška zloupotreba. Tada nam je rečeno da preporuke EU nisu ni približno tako rigorozne oko dobijanja viza kako ih po ambasadama primenjuju. Kamarata se tada čvrsto založio za to da pomogne našoj zemlji u liberalizaciji viznog režima i zatražio od našeg ministarstva da uradi presek rada ambasada u Beogradu, koji će zatim biti predstavljen i drugim članovima Evropske komisije – navodi Jakšić.

Prema njegovim rečima, već ove nedelje Ministarstvo dijaspore svim ambasadama koje izdaju šengenske vize poslaće pismo sa molbom da prime službenike njihovog ministarstva kako bi na licu mesta dobili tačne podatke šta je sve od papira potrebno za dobijanje viza, koja je procedura, koliko se čeka i koliko sve to košta.

– Ministarstvo dijaspore na kraju će obraditi sve podatke i sve ih tabelarno prikazati. Elaborat na engleskom o tome poslaćemo Evropskoj komisiji – navodi Jakšić.

On navodi da će službenici Ministarstva dijaspore razgovarati i sa građanima, ali da to najverovatnije neće ući u službeni izveštaj.

– Naime, izašla je knjiga “Najbolje priče iz reda za vize” Građanskog pakta za jugoistočnu Evropu, u kojoj građani opisuju svoje dogodovštine prilikom čekanja u redu za vizu. Ta knjiga na engleskom biće podeljena svim članovima Evropske komisije, kao i svim poslanicima evropskog parlamenta. To će pomoći da se ljudi u evropskim institucijama bolje upoznaju sa problemima naših građana oko dobijanja viza – kaže Jakšić.

On kaže da bi izrada izveštaja o ponašanju službenika mnogih ambasada u Beogradu trebalo da pomogne da Evropska komisija izvrši pritisak na diplomatsko-konzularna predstavništva.

– Na prvom mestu rodbina je ta koja uvek mora da dobije vizu, zatim da procedura bude znatno jednostavnija, kao i da se za unapred plaćenu vizu koja nije dobijena obavezno vrati novac – kaže Jakšić.

Izveštaj o tome šta je potrebno od papira za dobijanje viza, koja je procedura i koliko to košta, kada bude urađen, biće prezentovan i na sajtu Ministarstva dijaspore.

– Građani će tada na jednom mestu moći da pročitaju šta je potrebno za dobijanje šengenskih viza u bilo kojoj ambasadi u Beogradu – kaže Miodrag Jakšić.