Vizantija ocarala Sorbonu

U izvanrednom prostoru kapele Sorbone, uz Mokranjcevu liturgiju i prisustvo velikog broja zvanica otvorena je izložba „Vizantija još živi“. Predstavljene su ikone iz 19. veka iz vranjskog Sabornog hrama Sv. Trojice, potekle iz radionice majstora Dimitrija Krstevica, koji se na radovima potpisivao sa Dico Zograf.
Za Pariz, kao metropolu evroposke kulture, 64 ikone su pripremili Ministarstvo kulture Srbije, vranjska eparhija, Zavod za zaštitu spomenika Srbije, Ambasada SRJ i JKC u Parizu. Koliko je ova prezentacija vredna potvrduju i izjave savetnika u Rektoratu Pariza Izabel Malez i vizantologa Tanje Velmas, koje su iznele niz pohvala na racun vranjske postvizantijske estetike.

Uvek uz prijatelje

U nadahnutom govoru, nagradenim aplauzom, vranjski vladika Pahomije je u ime Srpske pravoslavne crkve pozdravio prisutne, zahvalio se svima koji su omogucili izložbu, napomenuvši da je Srpski arhijerejski sinod dao dozvolu da ikone dodu u centar Evrope.
– Hrist je rekao: „Kako cu znati da ste moji ucenici ako nemate ljubav za druge“. Zato smo ovde, u hramu kulture i uz francuski narod koji nam je uvek bio prijatelj!

Obrativši se prisutnima, domacin, ambasador Radomir Diklic, je podsetio da je ovde pre dve godine održana izložba o padu Slobodana Miloševica, pod nazivom „Srbija, verzija originalna“, naglasivši da ovaj put predstavljamo drugu Srbiju, Srbiju umetnosti.
Marko Omcikus, direktor Zavoda za zaštitu spomenika, zahvalio se svima koji su omogucili restauraciju i prezentaciju ikona, a pomocnik ministra kulture Jovan Despotovic se osvrnuo na simbolicnu povezanost i bliskost Vranja iz 12. i 13. veka i Pariza iz 19. veka (Sorbona) i preplitanje istorijskog, kulturnog i univerzalnog duha.
Druženje je nastavljeno uz posne poslastice, suvo voce i vino.