USTANOVNA SKUPŠTINA NACIONALNOG VEĆA SRBA U SLOVENIJI

p1070377

ZA PREDSEDNIKA IZABRAN BRANISLAV RAJIĆ, ROĐEN U SREMSKOJ MITROVICI

MILAN BRGLEZ, PREDSEDNIK SLOVENAČKOG PARLAMENTA POZDRAVIO FORMIRANJE NACIONALNOG SAVETA SRBA IZ SLOVENIJE.

ČLANOVI IZVRŠNOG ODBORA SAVEZA SRPSKIH DRUŠTAVA IZ SLOVENIJE POZDRAVILI  FORMIRANJE SKUPŠTINE

p1070332

Ljubljana, 1. oktobar – Danas je u Ljubljani u poznatom Cankarovom domu održana ustanovna skupština nacionalnog saveta Srba sa željom, da Srbi kao najveća nepriznata nacionalna manjina dobiju status nacionalne manjine.

p1070350

Prema nekim procenama u Sloveniji živi oko 65.000 Srba. Pošto već 25. godina nije rešeno pitanje srpske nacionalne manjine to se je nekoliko poznatih državljanja Slovenije: Dragan Matić, Branislav Rajić, Ivan Prelog, Nikola Todorović, Petar Damjanić, Danilo Radulj, Žikić Biljana i Viktor Kovačević odlučilo, da konačno pokrenu to pitanje kod nadležnih slovenačkih organa.

p1070407

Njihova inicijativa je uspela jer su 1. oktobra u Cankarovom domu u Ljubljani ustanovili društvo: NACIONALNI SAVET SRBA U SLOVENIJI. Treba napomenuti, da je već na početku rada ovog Nacionalnog saveta Srba veliki broj slovenačkih političara podržalo ovu inicijativu.

p1070328

Skupštini su prisustvovali najviši slovenački političari:  MILAN BRGLEZ, PREDSEDNIK SLOVENAČKOG PARLAMENTA, Igor Šoltes, poslanik Evropskog parlamenta, Dragan Matić, poslanik , predsednik Odbora za kulturu slovenačkog Parlamenta, Branislav Rajić i Ivan Prelog,  poslanici slovenačkog Parlamenta.

p1070349

Skupštini su prisustvovali:  Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije za regionalnu saradnju i odnose sa verskim zajednicama, Aleksandar Radovanović, ambasador Republike Srbije u Sloveniji, Ivan Kostić, narodni poslanik Republike Srbije i predsednik odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Jadranka Jovanović, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije i član odbora za dijasporu i Srbe u regionu,

p1070341

Vesna Matić Vukašinović, sekretar odbora za dijaspou i Srbe u regionu, Branko Jurišić, vođa kancelarije Srpskog narodnog veća u Zagrebu, Stana Končarević, prvi sekretar u Ambasadi Republike Srbije i Paroh Aleksandar Obradović, predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani.

p1070355

U svom govoru Milan Brglez, predsednik slovenačkog Parlamenta, pozdravio je formiranje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji i obećao punu pomoć slovenačkih političkih organa. Brglez je podvukao da su odnosi dve države i dva naroda Srbije i Slovenije i Srba i Slovenaca na najvišem stupnju saradnje i da među državama nema nikakvih nerešenih pitanja. Pohvalio je aktivnosti srpskih društava. Važna je bila i njegova konstatacija da Srbi u Sloveniji žive već nekoliko vekova i to najviše u slovenačkoj Beloj krajini. Njegove reči potvrđuju da su Srbi autohton narod na teritoriji Slovenije, što je glavni adut za dobijanje statusa nacionalne manjine.

cimg9294

Na Skupštini su pročitali pismo i čestitke  Vlade Republike Srpske, ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Inicijativu za stvaranje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji podržao je Savez srpskih društava Slovenije, na svom sastanku 30. septembra ove godine. U Savezu je ostala nerazjašnjena dilema šta će biti sa dosadašnjom organizacijom Saveza srpskih društava, koja je dosada bila krovna organizacija Srba u Sloveniji jer će formiranjem Nacionalnog Saveta Srba u Sloveniji ona izgubiti svoj položaj i status.

p1070367

Kao što je poznato u Sloveniji postoji 35. srpskih društava, koja su učlanjena u dva saveza: Savez srpskih društava i Savez srpske dijaspore.

img_0835

Film “Putevima pravoslavlja”, koga su snimili članovi filmske sekcije “Štajerske zajednice” poklonio je Rade Bakračević Ivanu Kostiću.

Nacionalni savet Srba u Sloveniji preuzeo je dužnost, da se izbori za veći uticaj Srba na području  kulture, obrazovanja, informiranja i službene upotrebe jezika i pisma, kao i pitanje nacionalne ravnopravnosti.

p1070469

Na čelo ovog saveta izabran je Branislav Rajić, Srbin, član slovenačkog parlamenta, potpredsednik Odbora za spoljnu politiku i međunarodne odnose, koji je inače član vladajuće stranke SMC (Stranka Modernog Centra), koju vodi predsednik Vlade Slovenije Miro Cerar, koji pozitivno gleda na formiranje Saveta, što daje veliku moć Nacionalnom savetu. Rajić je već na početku pozvao na kulturnu saradnju slovenačkih državnih institucija i srpskih kulturnih društava u Sloveniji, da bi zajednički rešili položaj srpske zajednice u ovoj zemlji.

p1070481

Na skupštini su izabrali sve potrebne komisije za rad Saveta i 17. članova Glavnog odbora.

Ne treba zanemariti činjenicu, da Slovenci u Srbiji imaju status nacionalne manjine i zato Srbi iz Slovenije traže reciprocitet ista prava za sebe. Sada je sve u rukama slovenačkih institucija i političke volje vlasti Slovenije da usklade svoja manjinska zakonodavstva s međunarodnim standardima zaštite prava nacionalnih manjina.

Tekst: Rade Bakračević

Foto: Rade Bakračević, Čedo Petrović