Useljenje u oktobru

Clanovi FMD “Kolo” iz Nojehauzena u subotu ce svecano obavitizavršne radove na pokrivanju “Srpske kuce” koja ce krajem oktobra biti useljiva i gde ce mesta naci sve generacije koje žele da se druže kroz folklor, pesmu, igru, pomaganje drugim ljudima.
Pored toga, deca ce imati priliku da uce maternji jezik, a bice posebna prostorija i za crkveni duhovni život vernika koje ce posecivati naši sveštenici.
– Posle svih evropskih i švajcarskih uspeha naše družine koja gaji “vrt kulture” našeg roda, bila je velika potreba za našim krovom nad glavom. Zahvaljujuci vrednim rukama clanova i njihovim prilozima, uradena je prva faza. Subota je dan kad ce se na krovu zavijoriti srpska zastava na “malom hrastu” koji je ovim povodom po našim obicajima donet iz otadžbine – kaže Rajko Tomic, prvi covek FMD “Kolo” iz Nojehauzena.
Tomic poziva sve clanove i prijatelje da u subotu prisustvuju svecanosti podizanja krova i poslednje kaplaje na njemu, a “useljenje” se planira krajem oktobra.
On istovremeno se zahvaljuje svim asocijacijama koje su novcano pomogle u vremenu kad je trebalo na racunu imati 100 hiljada franaka za pocetak radova, u prvom redu JU Klubu iz Šafhuzena i SKD “Kolubara” iz Stajn na Rajni, kao i Opštini koja je poklonila zemljište na 99 godina.
U narucju držeci unuka Marka, Dragan Crvenkovic, poznati fudbalski radnik, prilikom polaganja kamena temeljca rece: – Evo konacno možemo stati pred unuke i reci im da smo nešto ostavili za njihovo dobro. Imati kucu je imati odakle krenuti i na isto odredište povratak uciniti. Tako je sa zavicajnim ognjištima ali i ovim u pecalbi.