Uređuju ulice i mostove

Z. Mirković

Pomoć je prikupljena na proslavi Dana žena

Upravni odbor Evropskog udruženja prijatelja Urovice dogovorio je nove aktivnosti u cilju okupljanja meštana i unapređenja infrastrukture ovog sela nadomak Negotina. Nedavno je održan i sastanak u Beču kojem je prisustvovao i Jovan Didić, predsednik Mesne zajednice Urovica.

Na tom skupu koji je vodio Bora Božojević, predsednik udruženja, prvo je analizirana prošla manifestacija, koja je organizovana povodom Dana žena, a koja je okupila oko 350 gostiju. Ocenjeno je da je manifestacija odlično organizovana zahvaljujući svi članovima, posebnu zahvalnost Upravni odbor izrekao je Dejanu Didiću, koji je poneo najveći teret.

Unapređuju život u zavičaju: Bora Božojević i Upravni odbor udruženja

Na inicijativu Evropskog udruženja prijatelja Urovice biće održan zajednički sastanak sa meštanima u Urovici, gde će biti razgovarano o daljim akcijama i pomoći. Predsednik Mesne zajednice Didić obavestio je prisutne o daljim akcijama u selu.

– Mesna zajednica planira asfaltiranje jedne ulice, rekonstrukciju krova seoske kafane, izradu oluka na zgradi policije, asfaltiranje mosta u centru sela, izgradnju igrališta za mali fudbal, postavljanje branika na mostu prema Jabukovcu, uređenje rečnog korita kod mosta, postavljanje grebanog asfalta u ulici prema stadionu – nabrojao je Didić.

Na sastanku su razmotrene dalje aktivnosti i prikupljanje sredstava za unapređenje života u Urovici.

Za sada još nije postignut dogovor oko organizovanja tradicionalnog Dana dijaspore, a predlog je da to zajednički organizuju udruženje dijasporaca i penzioneri u Urovici.

Od prikupljenih sredstava pomoći će se i fudbalski klub “Urovica”.

U planu je organizovanje i tradicionalnog susreta Evropskog udruženja prijatelja Urovice u oktobru.

Evropsko udruženje prijatelja Urovice mnogo je pomoglo u unapređenju kvaliteta života u selu, iz kojeg se pre svega u Austriju otisnuo veliki broj meštana, koji nijednog trenutka nisu zaboravili rodni kraj. Sve više je dijasporaca, koji se na kraju radnog veka, vraćaju u Urovicu gde uživaju u zasluženoj mirovini, a zahvaljujući akcijama za pospešivanje infrastrukture, bez odricanja bilo čega što su imali u Beču i drugim gradovima zapadne Evrope.

Asfalt kroz celo selo: Radovi u Urovici prethodnih godina

Pomoć Žaklini

Proslava Dana žena imala je i humanitarni karakter jer je prikupljan prilog za lečenje Žakline Filiferović, profesorke razredne nastave iz Negotina. Ova prosvetna radnica sa stažom od 26 godina se već dve godine bori za život. Njoj je pre dve godine dijagnostifikovan tumor posle čega je krenula sa lečenjem, a prošle godine je utvrđen recidiv prvog tumora i otkrivena su još. Prikupljena sredstva biće Žaklini lično predata tokom uskršnjeg odmora.

Žaklina Filiferović

Detaljnije