Упокојио се у Господу протођакон др Прибислав Симић

Упокојио се у Господу протођакон др Прибислав Симић

20. Новембар 2021 – 20:28


У петак, 19. новембра 2021. године, на празник Светог Павла Исповедника и Преподобног Варлаама Хутинског, упокојио се у Господу протођакон др Прибислав Симић (1935-2021), знаменити професор литургијског богословља.

Протођакон Прибислав Симић је рођен 1. септембра 1935. године у месту Врело, срез Ваљево. Богословију Светог Саве у манастиру Раковици завршава 1954. године. Те године се уписао на Богословски факултет Српске Православне Цркве у Београду, на коме је успешно окончао редовне четворогодишње студије 1960. године.

По препоруци Професорског савета Богословског факулета и уз благослов тадашњег Епископа шабачког Симеона априла 1960. године одлази у Берн (Швајцарска) на последипломске студије на Старокатолички богословски факултет, где је слушао наставу три семестра, а потом у новембру 1961. године одлази у Екуменску високу школу у Босеу код Женеве (Швајцарска). Током 1961. године усавршавао je знање немачког језика на Гетеовом институту у Графингу код Минхена (Немачка).

Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве бива постављен за суплента Богословије Светог Саве у Београду 1962. године. Године 1975. изабран je за доцента Богословског факултета, затим 1984. бива изабран за ванредног, а 1991. за редовног професора за предмет Литургика са хришћанском археологијом и црквеном уметношћу. Свој ангажман на Богословском факултету у Београду завршава академске 2001/2002. године одласком у пензију.

Важно је истаћи и да је професор Симић више пута биран за декана Богословског факултета. Поменуту службу је обављао часно и одговорно, али посебан допринос професора Симића представља његово ангажовање у целокупном подухвату изградње нове зграде Факултета (1984-1993). Нашавши се на месту секретара Одбора за изградњу и жртвујући научни рад у том периоду успева да упркос многобројним проблемима умногоме допринесе да зграда буде довршена и да под свој кров прими будуће генерације студената и професора до данас.

Извор: Православни богословски факултет Универзитета у Београду

|Original Article