Ujediniti Srbe svuda u svetu

Na Kongresu Srpske narodne odbrane, 61. po redu, održanom u sali manastira Nova Gracanica u Cikagu, delegati su usvojili izveštaje o radu ove ugledne srpske organizacije. Za predsednika je, po deseti put, izabran Slavko Panovic, cime su clanovi SNO potvrdili smernice i snagu organizacije koja se proslavila delovanjem na ocuvanju srpstva i humanitarnim radom.
Svecani banket na proslavi Vidovdana okupio je ugledne goste iz zemlje i rasejanja, a svi su u nadahnutim govorima o znacenju Vidovdana, Kosova i srpstva naglasili potrebu da živimo u svetoj slozi, dokazujuci ljudskost i covekoljublje.
Skupu su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika zapadnoamericki Longin, savezni sekretar za vere SRJ Bogoljub Šijakovic, književnik Antonije đuric, predstavnik Srba iz Rumunije Slavomir Gvozdenovic, clan Saveta dijaspore LJubiša Milicic, predstavnici sveštenstva, mnogobrojni clanovi SNO i njihovi gosti.

Tokom svog višednevnog boravka u Americi, mitropolit Amfilohije se vec nekoliko puta obracao okupljenim Srbima, govoreci o znacenju Kosova i Vidovdana, ne krijuci tugu i ogorcenje zbog svega što se na Kosovu danas dešava.
– Kosovo je najskuplja rec i naša najdublja rana, rana koja krvari neprekidno, danas možda više nego ikada. U 14. veku je bilo nade za Kosovo i ona se nije gasila, kroz istoriju je bilo i trenutaka kada se ta nada ovaplodila, ali danas je stanje strašno. Trebace mnogo vremena da dobijemo jedinstvo duha i duše, kako bismo mogli da se upišemo u narod koji pripada Vidovdanu. Moramo se ponovo zadojiti jednim duhom, jednim svetim semenom, koje je posejano na našim ognjištima, a nalazi se svuda gde se i mi nalazimo…
Nikada nije veca odgovornost pala pred jedno pokolenje, kao pred naše… Sada je vreme da se pokažu plodovi vašeg truda, vašeg stradanja i izgnanstva. Velika je i duboka rana, a možemo je samo zajedno zaleciti. Ja cu reci da nas jedino sveta sloga može spasti.

Bogoljub Šijakovic je, uz prigodnu besedu, urucio ikonu Bogorodice Trojerucice vladiki Longinu i SNO i prigodne poklone velikim dobrotvorima i uglednim Srbima: Branku Tupanjcu, Veljku Ralevicu, Miloradu Golubovicu, Slavku Stokovicu, Vladu Bjelopetrovicu, Davidu Damjanovicu i Petru Samardžiji.
– Ja sam u Americi prvi put, i doživeo sam i osvedocio se u veliku stvar koju vi niste zaboravili, a to je šta znaci voleti svoj narod. Hvala vam što ste me oplemenili takvim osecanjem. SNO svedoci o tome šta znaci voleti svoj narod – rekao je Šijakovic.
Nadahnutim govorom prisutnima se obratio Slavomir Gvozdenovic, Srbin iz Rumunije, clan Saveta dijaspore, pesnik, podsecajuci da je Kosovo krštenica kojom se mi pokazujemo svetu.
– Ja vam donosim pozdrave vaše brace iz Temišvara i Saveza Srba iz Rumunije, sa željom da svi zajedno povežemo sve rubove srpstva i budemo jako srpsko bice.
Na kraju se prisutnima obratio poznati književnik Antonije đuric, oštro kritikujuci ostatkekomunizma i u novom režimu.
– Zapanjen sam tolikim brojem starih komunista u svim strukturama nove vlasti, narocito u diplomatiji… Komunizam je u Srbiji srušen, ali je gorka istina da Srbijom i dalje vladaju komunisti, prerušeni u druge partije… Moramo se konacno vratiti svetosavskom putu, a na tu stazu se ne može bez dubokog pokajanja.