Naslovna Amarcord Udruženje građana Privileg u Beču slavi godišnjicu postojanja

Udruženje građana Privileg u Beču slavi godišnjicu postojanja

Za pravni savet se obratilo 2.342 osobe, najviše Srba.

Sa više od 3.000 besplatnih pravnih saveta i skoro 2.000 uspešno rešenih slučaja, Udruženje građana Privileg sa sedištem u Beču obeležava godišnjicu.
Kako se navodi u saopštenju, Udruženje je pokrenuto sa ciljem da pruži pravnu pomoć na maternjem jeziku za oko pola miliona građana iz država bivše Jugoslavije. U ovom trenutku ono okuplja 2.342 osobe koje su im se, zbog nedovoljno dobrog znanja nemačkog jezika i zakona Austrije i EU, obratile za pomoć kod regulisanja viza – 40%, smanjenja stanarine u starogradnji – 25%, finansijskog savetovanja (kredita i ličnog bankrota) – 20%, povraćaja novca kod zavisnosti od kocke – 10%, radnog prava – 3% i ostalih usluga – 2%.
– Najveći broj članova, njih 50%, je srpske nacionalnosti, 30% je poreklom iz Bosne i Hercegovine, 10% iz Hrvatske, 5% iz Crne Gore, dok isto toliko procenata građana imamo i iz Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije i Mađarske – pokazuje interna statistika Udruženja građana Privileg.
Iz Udruženja napominju da 90% članova stanuje u Beču, ali da im pristupaju i oni koji žive u Gracu, Inzbruku, Salcburgu itd.
– Svakodnevne gužve u prostorijama Privilega, potreba da proširujemo oblasti u kojima nudimo asistenciju i pomoć, kao i broj advokata, bankarskih savetnika, notara, prevodilaca, osiguravajućih društava i kompanija koje finansiraju vođenje sudskih postupaka, najbolji su dokaz da je ovakva organizacija bila nephodna Austriji i našim ljudima iz dijaspore – ističe predsednik Udruženja građana Privileg Zoran Kalabić.
Udruženje je od osnivanja do danas proširilo sferu delovanja, tako da osim angažmana u granama krivičnog, boravišnog, radnog, stambenog i porodičnog prava, naši građani sada mogu da potraže pomoć i kod pitanja (re)finansiranja, kreditiranja, poreskih olakšica, osiguranja, povraćaja novca kod kockanja, pokretanja biznisa, itd.
Izvor eKapija