U Srbiju s Igrama iz Tromoravlja

Srpski klub “Knez Lazar” iz Gmundena, najstariji klub sa prefiksom “srpski” u Austriji, spreman dočekuje učešće na Evropskoj smotri folklora u Beogradu i putuje u domovinu sa jedinstvenom koreografijom.

KUD “Knez Lazar” osnovan je davne 1991, a počeo je da radi već 27. januara 1992, dan nakon zvaničnog upisa u registar klubova grada Gmundena, Svetosavskom proslavom u sali hotela Gruber.

Najaktivnija, ujedno i najuspešnija sekcija kluba, svakako je folklorna sekcija, podeljena u tri ansambla – dečji, pripremni i izvođački.

– S rezultatima koje postižemo, a s obzirom na to da smo iz sredine sa najmanjom srpskom zajednicom u Austriji, ovi uspesi naše dece su još veći i značajniji. Uporan rad, odricanja, istrajnost i požrtvovanost doveli su do kontinuiteta u postizanju izvanrednih rezultata ne samo na nivou Austrije, već kad je reč o celokupnom srpskom rasejanju. Počev od od 2013, kada su igrači pripremnog ansambla osvojili srebrnu medalju na dečjoj evropskoj smotri u Beču, ređali su se i uspesi i izvođačkog ansambla na austrijskim i evropskim smotrama folklora – 2014. u Banjaluci – srebro, 2015. u Beogradu – bronza, 2016. u Beču – bronza, 2017. u Portorožu – bronza, 2018. u Banjaluka – zlato. Već drugu godinu zaredom smo i austrijski vicešampioni – istakao je Dragiša Vasiljević koji uspešno rukovodi folklornom sekcijom.

Na poslednjim evropskim smotrama u Portorožu i Banjaluci dva igrača “Knez Lazara” proglašena su za najbolje igrače u Evropi – Stefan Vasiljević i David Lukić. Na predstojećoj Evropskoj smotri srpskog folklora u Beogradu KUD “Knez Lazar” nastupiće s novom koreografijom iz do sada neobrađenog i neizučenog dela Srbije – iz Tromoravlja (Igre iz Temnića, “Vašar u Varvarinu”).

– Posle osvojenih 98 poena (samo 0,5 manje o pobednika) na austrijskoj smotri, u Beogradu ćemo pokušati da učinimo još jedan korak napred i da u folkloru učinimo ono što je Lester učinio u fudbalu, da dostignemo i prestignemo velikane iz metropola u kojima su srpske zajednice najbrojnije (Pariz, Berlin, Cirih, Beč, Štutgart, Salcburg, Frankfurt) – istakao je Vasiljević.

Neumorni humanisti

– Prvih godina postojanja kluba bilo je i do 600 članova, a sada je taj broj upola manji i ima nas oko 300, tačnije 72 porodice. Mi smo i jedan od najuspešnijih klubova u Austriji. Od humanitarnih akcija, prvim pošiljakama lekova za Vukovar i Petrinju, od 960.000 šilinga (Vukovar) i 980.000 (Petrinja), pa sve do 2014. sa 16.800 evra u novcu i šest šlepera pomoći u hrani, garderobi i higijenskom materijalu, podeljenih po Krupnju, Doboju, Paraćinu i Loparu posle poplava – ukazuje s ponosom Dragiša Vasiljević.

Domaćini bez premca

– Uz organizaciju i gostovanja na stotine i stotine zabava i manifestacija, bili smo domaćini i šest saveznih manifestacija Srba u Austriji, po dva puta Kviza znanja, Radničkih sportskih igara i Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Rezultate koje su naši sportisti i folkloraši postigli teško je i pobrojati – šest puta smo bili pobednici Radničkih sportskih susreta, sedam puta naš dečji ansambl je dobio zlato, pet puta srednji i isto toliko puta izvođački – ističe Vasiljević.

Чланак U Srbiju s Igrama iz Tromoravlja се појављује прво на Vesti online.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.