U Srbiju mimo volje

Deportacija, uglavnom porodica sa decom, Srba iz centralne Norveške, koji su ranije živeli na Kosovu, obavljena je u subotu sa aerodroma Kverneberget u Kristiansundu, čarter letom do Beograda. Policija je 20 kosovskih Srba pokupila u kampu Sundal, dok je troje njih preuzeto u kampu Tingvol, a preostali su dovedeni iz izbegličkih kampova Ulstein i Meraker.

Kako prenosi list Tidens Krav, većina deportovanih je živela u Norveškoj dugo vremena, a Ingrid Virum, načelnik policijske jedinice za imigracije, za ovaj list dodaje da je prisilna deportacija izvršena bez drame i da ima razumevanja za mučne scene koje doživljavaju porodice i deca koji se deportuju.

Prisilna deportacija je projekat izveden u saradnji policija okruga Sunmor, Nordmor, južnog i severnog Trondelaga. Kako je objasnio Magne Lovo, vođa ove policijske akcije, ovaj poduhvat je pažljivo planiran već duže vreme i smatra se najvećim u ovoj kategoriji u Norveškoj.

đula Saiti (70) i njena kćerka Selvija Ernst (49), kosovske Romkinje koje 20 godina ilegalno borave u Nemačkoj, takođe ovih dana preživljavaju dramu. Nad njihovim glavama nadvila se deportacija u Srbiju. Saiti i Ernst su još u aprilu utočište potražile u parohijskoj crkvi u Rotenbergu, čime su izbegle prvi pokušaj nasilnog prebacivanja u Srbiju. Tamo su pod zaštitom sveštenika i lokalnih boraca za ljudska prava.

Vlasti okruga Rotenberg suspendovale su odluku o deportaciji, ali je nisu ukinule, pa bi do nasilnog prebacivanja moglo da dođe već tokom jula što je ovih dana uzburkalo duhove u Donjoj Saksoniji. Na prekjuče održanoj konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovala i poslanica parlamenta ove nemačke pokrajine Elke Tvestven, inače predstavnica zelenih, zatraženo je da se majci i kćerki omogući ostanak u Nemačkoj.

Uplitanje poslanice zelenih moglo bi da se reflektuje i na političke prilike, jer deportacija preti da ugrozi koalicionu vlast u okrugu Rotenberg.

đula i Selvija, inače obe hronične bolesnice, imaju srpske pasoše, a po sporazumu o readmisiji, one bi trebalo da se vrate u Srbiju. Porodičnu dramu usložnjava i činjenica da bi se sa njima vratio i Selvijin sin Mirza Hadža (22) iako ispunjava formalne uslove za ostanak u Nemačkoj gde ima regularan posao. Hadža kaže da ne želi majku i baku da pošalje u sredinu gde nikoga ne poznaju i gde ne bi imale nikakvih uslova da prežive.