U pohode pravoslavnim svetinjama

Ovih dana je bilo izuzetno teško pronaći Dragana Predića, protojereja parohije Sveti Vasilije Veliki u Helsingborgu, u Švedskoj. Razlog za to su užurbane pripreme uoči polaska grupe vernika na pokloničko putovanje za Svetu goru u ponedeljak.

Protojerej Dragan Predić u parohiji u Helsingborgu gde je došao februara ove godine poznat je po entuzijazmu. Pre toga, proveo je tri godine u parohiji za Norvešku i Island, sa sedištem u Oslu. Parohiju u Helsinborgu osnovao je, inače, otac Metodije Lazić na inicijativu Srba koji žive u ovom gradu i okolini. NJihovim velikim trudom 1996. godine kupljena je crkva, tako da je ona sada ukras i slika Srba koji ovde žive, ali i drugih pravoslavaca, jer su na bogosluženjima prisutni i Grci, Rusi i Rumuni.

– Cilj ove parohije je očuvanje pravoslavne vere i srpskog nacionalnog bića. Pre izvesnog vremena pokrenuli smo sekciju dečijeg hora i još nekoliko zajedničkih aktivnosti sa susednim parohijama u Malmeu i Kopenhagenu i sveštenicima Milanom Gardovićem i Radmilom Stokićem – kaže protojerej Dragan, napominjući da je ideja o putovanju na Hilandar plod velike želje naših ljudi da obiđu najveću pravoslavnu svetinju.

– U aprilu je bilo organizovano slično putovanje iz Malmea. Pored hodočasnika iz Helsingborga u Hilandar će krenuti i vernici iz Malmea i Kopenhagena. Putovanje će trajati deset dana, a programom je predviđen obilazak Hrama s
vetoga Save, crkve na Oplencu i manastira u Srbiji – Manasije, Pokajnice, Ravanice… Na Svetoj gori boravićemo tri dana. U povratku je planirana i poseta Sent Andreji, u Mađarskoj.