U Parizu se osniva institut za poboljšanje Srpsko – Francuskih odnosa

Predlog o osnivanju Srpskog instituta u Francuskoj, koji je donesen pre godinu dana, na redovnom zasedanju Skupštine dijaspore pariske oblasti, polako kreće u realizaciju. O ovom ozbiljnom poduhvatu informisani su poslanici i gosti za vreme nedavne Prve godišnje Skupštine pariske dijaspore, a upućena je i molba za podršku i pomoć u koncipiranju organizacione i materijalne baze za delatnosti Instituta.
Od devetog veka do danas beleži se bogata istorija srpsko-francuskih odnosa. Stvarana su prijateljstva na vojnom, kulturnom i ekonomskom planu. O tome postoje brojni zapisi istoričara i putopisaca. Značajni su rad i stvaralaštvo Srba u Francuskoj u domenu nauke, kulture, ekonomije, politike i sporta. Od Ruđera Boškovića, Dositeja Obradovića i intelektualne elite za vreme i posle Prvog svetskog rata, do danas, brojni su naučnici, pisci, lekari, arhitekte, inženjeri, slikari, glumci, muzičari, krojači, zidari, sportisti i drugi koji su se afirmisali u multikulturnoj francusko-srpskoj saradnji.
Nažalost, u poslednjih pedeset godina, a naročito od devedesetih do danas, u Francuskoj je slika Srba deformisana i medijskim neistinama unakažena. Stare generacije nestaju, a mladi prihvataju ono što čuju posredstvom pristrasnih medija. Ne postoje ni institutcije koje bi se bavile izučavanjem naše istorije, te potvrdile vrednosti, prezentovale ih i popularizovale u javnosti. Stoga, da bi se odgovorilo obavezi koju istorija postavlja pred sadašnju generaciju, predloženo je osnivanje Srpskog instituta u Francuskoj.
Inicijator projekta je LJubomir-LJuba Petrović, a svi predlozi, kao i prilozi, mogu se poslati na adresu: Milisav Aleksić, Skupština dijaspore Srba i Crnogoraca, Za Institut, 11 av.de la Republiljue, 75011 Paris, tel. 01 43 57 15 17 I 01 43 55 52 18.