Igrom obeležili Savindan

igrom-obelezili-savindan

U francuskoj prestonici Parizu, svečano je proslavljen Savindan.

Kao i ranijih godina, i ove, učenici dopunske škole na srpskom jeziku sa učiteljicama, Milijom Jevremović, Katarinom Strailović, Snežanom Vojkanović, Sandrom Filipović i Biljanom Knežević, pripremile su priredbu posvećenu školskoj slavi i našem velikom prosvetitelju Svetom Savi. Ceo program je trajao dva dana.

Zahvalnost prisutnima

Prvog dana slavlja, u Srpskom kulturnom centru, u prepunoj sali, uz prisustvo vladike Justina, konzulke Branislave Bečanović, direktorke centra Natalije Beljanski, i počasnog predsednika Saveza Miće Aleksića, učenici su izveli prigodan program koji je vodila učenica Una Grebović. Marija Praizović, koordinatorka za školstvo, se u pozdravnoj reči obratila svim prisutnim gostima, roditeljima i učenicima, a posebno zahvalila vladike Justinu i konzulki Bečanovic, kao i ostalim prisutnima iz srpske zajednice.

Pesma u čast sveca

Drugog dana proslave, u Crkvi Sveti Sava na Simplonu, održana je Svetosavska akademija koju je otvorio Petar Gojković, jedan od organizatora, gde su učenici iz više dopunskih odeljenja odali počast Svetom Savi, brojnim recitacijama, dramskim dijalozima, legendama i predanjima, slaveći njegovo delo i vrline i pronoseći duh svetosavlja. Akademiju su vodile učiteljice Ljiljana Simić, Slavica Milić, Katarina Mijić i Ljubica Burgić. Program je započeo pevanjem državne himne “Bože pravde” i himne o Svetom Savi. Deca su umela složno i sa puno poštovanja prema istorijskoj ličnosti, kakav je Sveti Sava, da otpevaju i izrecituju sve pesme njemu posvećene, tokom kojih je, prota Nikola, iz prvog reda, oduševljeno bodrio naše mališane.

Podrška drugova

Ukoliko bi se desilo da se nakratko neko od đaka zbuni, imao je punu podršku i razumevanje drugara i drugarica, pa priredba nije gubila na kontinuitetu, uz veliko odobravanje publike. Tako su Emilija Reno Koprivica, Milena Jovanović i Natalija Novaković izvele muzičku kompoziciju “Kad smo bili mali, bili smo bez briga, živeli smo sjajno bez škole i knjiga”.

Mali recitatori

Među brojnim recitatorima, ističu se imena Đurđe Čedomirović, Dajane Brkić, Atine Pavlićević, Mirke Vradarić, Dušana Mišljenovića i Sirene Bradarić, male Francuskinje koja srpski uči zbog svog dede Mirka. Najmlađa među onima koji su nastupili bila je Lena Radin, koja ima nepune tri godine.

Važne zvanice

Pri završetku priredbe nastupili su vokalni solista Čeda Markoci i grupa Brojanica. Program je trajao do kasno u noć a među gostima, bili su Aleksandra Lukić, Nevena Milić i Miroljub Nestorović iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Glavni organizatori čitave manifestacije bio je Savez Srba Francuske i Mondo kult.

Detaljnije