U Nemačkoj više od 400.000 Srba

Udeo građana Srbije među strancima u Nemačkoj dostigao je, zaključno sa 2008. godinom, 6,3 odsto.

U Izveštaju nemačke vlade o migracijama, koji je uradio Savezni ured za migraciju i izbeglice, navedeno je da je u Nemačkoj 2008. godine živelo 6.727.618 stranaca.

Od tog broja 6,3 odsto, odnosno 424.037 čine državljani Srbije. U izveštaju se navodi da se veliki deo njih u nemačkim nadležnim institucijama još vodi sa državljanstvom Srbije i Crne Gore, odnosno bivše Jugoslavije.

Državljani Hrvatske čine 3,3 odsto stranaca u Nemačkoj, a Bosne i Hercegovine 2,3 odsto.

Svi oni u Nemačkoj žive veoma dugo – ljudi iz Srbije u proseku 19,4 godina, oni iz Bosne i Hercegovine 19,7 i Hrvati u proseku čak 27 godina.

U Nemačkoj živi i 391.000 nemačkih državljana poreklom iz Srbije. Oni čine 2,5 odsto nemačkih građana migrantskog porekla.

U ovu grupu spadaju stanovnici Nemačke koji su se u nju doselili posle 1950. godine i njihovi potomci.

Građani Srbije, posle Turaka, najčešće uzimaju nemačko državljanstvo. Od 94.470 stranaca koji su 2008. primili nemačko državljanstvo je 25,9 odsto Turaka i 7,3 odsto (6.903 osobe) Srba.

Od 22.085 stranaca koji su u Nemačkoj 2008. zatražili politički azil bilo je tek 3,3 odsto ili 729 građana Srbije.

Među njima je bilo najviše Roma (49,1 odsto), potom Albanaca (25,8 odsto) i 5,4 odsto (39 osoba) Srba.

U Nemačkoj više od 400.000 Srba

Stefan , 04/02/2010, 11:24
Da smo mi nekakva drzava mi bi imali te podatke pre nego Nemci! Nego Srbi su Srbima najveci stranci! Kad god pozovem Ambasadu otkace me kao da sam im na teretu, a da oni mene obavestavaju, bar o izborima to je van pameti! Gledam kako to Spanci i Italijani rade, oni su redovno u vezi sa svakim svojim drzavljanjinom.

Akronim , 04/02/2010, 12:58
Što se tiče samog državljanstva ok, al što se tiče nacionalne pripadnosti ako se uzmu u obzir Srbi sa prostora čitavog Balkana koji tamo žive onda ta brojka prelazi 800000 što nas čini drugom nacionalnom manjinom u Njemačkoj, odmah posle Turaka.

mila simic, 04/02/2010, 14:18
Postovani Akronim, u svim zemljama se vodi statistika samo i izricito po drzavljanstvu gradjana.Porekla i slicne stvari nisu pravni status gradjanina.Nikoga ne interesuje koje je moje poreklo nego samo koje je moje drzavljanstvo. Kada Balkanske zemlje to nauce i prihvate zivece se daleko mirnije.

todor todorovic, 04/02/2010, 14:38
Ima tamo i nemaca ciji su ocevi srpski zarobljenic,pa englezi i ameri, piloti koji su pohvatani gde ce te TE da uvrstite.Upoznao sam dvojicu koji su doli da vide oceve.E da!

Prosrpski Hrvat , 04/02/2010, 15:59
Mila@ Nije tacno da ih ne zanima porijeklo, a samo drzavljanstvo, problem je sto oni drzavljanstvo poistovjecuju sa porijeklom tj. nacijom, iz prostog razloga sto su im zemlje uglavnom jednonacionalne, a svi ostali su stranci tj. pripadnici strane drzave bez obzira na porijeklo ili prijeklom stranci, medjutim ako uzmete Belgiju, Veliku Britaniju, Svajcarsku ili Kanadu onda ce te vidjeti da se vrlo dobro zna broj odredjene etnicke skupine, cak sta vise, vrlo dobro se znaju i enitetske granice, razliciti zakoni u okviru entitetskih granica itd.

@mila simic , 04/02/2010, 16:01
Mislim da je prethodni komentator sasvim ispravno sagledao stvar.Licno poznajem Srbe iz inostranstva kojima uopste nije bitno iz kog su dela exYu,oni su Srbi i tako se osecaju.Primedbu takve vrste bi mogli uputiti novinaru koji je napisao 400.000 Srba a ne Srbijanaca.Mada ni to ne moze biti do kraja ispravno jer se jos mnogi vode kao drzavljani nepostojecih drzava.Mladen

Тимотије , 04/02/2010, 16:38
Па ако овако наставе да узимају немачко држављанство за неколико годинa ће остати само Лужички Срби у Немачкој.

car , 04/02/2010, 18:08
ne razumem to sa srbima i srbijancima? zašto se za mađara iz mađarske ne kaže mađarijanac ili za rumune rumunijanac? malo je glupa pesnička fora branka radićevića „srbijanće ognu živi… hrvaćane ne od lane…“ pesnička ideja jugoslovenstva je davno prevaziđena! srbi su srbi ma gde živeli

mila simic, 04/02/2010, 18:13
Luzicki Srbi nisu nasi direktni sunardnoci. To je sasvim drugi narod. Jesu Slovenskog porekla ali nisu Srbi kao mi. Meni je ipak drzavljanstvo bitnije jer predstavlja i moj pravni status. Sve ostalo je manje vise privatna stvar. Ono, kako se ko oseca. Ja se, na primer, osecam kao francuskinja ali ne mogu na osnovu osecaja tamo da zivim i da radim. Na primer! A o nacionalnostima Balkanskih naroda se mogu knjige pisati. Mali milion ratnika i drugih nacija je jezdelo tim Balkanom. Pa nas ima plavih,ridjih,braon i crnokosih. Svetloputi, tamnoputi itd.

mila simic, 04/02/2010, 18:17
Ako su Srbi Srbi, bez obzira gde zive, mislim u kojoj drzavi zasto su onda Deutsche Nemci kod nas, ili Britanci koje zovemo Englezi, ili Grci koji sebe ne nazivaju Grcima. Za svakog imamo neko drugo ime.Samo da nije u originalu.

Маја , 04/02/2010, 18:24
Многи од њих Српски слабо и причају а о Српском писму и да не говоримо.Асимилација .Срби су подложни асимилацији.Па ми смо једини остали да се зовемо југоси.Многи и даље кажу када иду за Србију да иду за југу.Јадно али истинито.

mila simic, 04/02/2010, 18:37
Gosp. Majo, veliki deo naseg naroda je rodjen u Jugoslaviji. Ja sam rodjena u SFRJ. Moji roditelji su isto rodjeni u Jugoslaviji, onoj prvoj, krajem dvadesetih godina. Meni bas i nije pravo sto se sada drzava naziva samo po jednom narodu u toj drzavi.Po meni je mogla ostati Jugoslavija. Nakon spajanja Istocne i Zapadne Nemacke 1989 pravno se i Istocni Nemci zovu Nemci, ali kada idem u Leipzig onda i dalje idem u Istocnu Nemacku i razgovaram sa Istocnim Nemcima.

dijaspora , 04/02/2010, 19:25
Ima ih vise nego u Crnoj Gori za koju se nasi politicari hvataju ,kako treba voditi posebnu brigu jer zivi 30% Srba!Sta su uradila za ove srbe preko!

srbija će živjeti , 04/02/2010, 19:54
@mila simic: „Meni bas i nije pravo sto se sada drzava naziva samo po jednom narodu u toj drzavi.“ O čemu govorite i imaju li Srbi pravo na svoju državu, za koju su se još davnih dana jedini sami krvlju izborili, ili oni jedini nemaju pravo na državu? To u čemu žive se možda mora zvati Jugoslavija, e da bi se vama i vama sličnima olakšale psihičke boli? Bolje da ćutite, kad ste već tamo u Njemačkoj, a i da ste u Beogradu, pristojnost bi nalagala isto. Svi vi imate svoje države i još biste i Srbiju smatrali svojom, samo ne Srbijom. To više neće proći.

марко , 04/02/2010, 20:13
mila simic, 04/02/2010, 18:37 Ja sam rodjena u SFRJ. Moji roditelji su isto rodjeni u Jugoslaviji, onoj prvoj, krajem dvadesetih godina. Meni bas i nije pravo sto se sada drzava naziva samo po jednom narodu u toj drzavi.Po meni je mogla ostati Jugoslavija. Не него ће се звати земља ораница. Теби није право, али тако се зове одувијек, и осам милиона тако жели. Демократија. Остани у иностранству и не враћај се. Хвала

mila simic, 04/02/2010, 21:24
srbija će živjeti . Srbija ne prestaje u Beogradu nego par kilometara iznad Subotice. U sadasnjoj Srbiji zivi puno naroda.Srbi su samo jedan deo toga.To da ste se vi krvavo borili za ovu drzavu bas vam ne verujem.Ako sam Srpkinja ne znaci da su svi ostali pedalj ispod mene. Tuzno bi to bilo.A znamo kuda vode politike etnicko cistih drzava. Sto se vaseg saveta tice da ostanem tamo gde sam mogu vas umiriti. Ja sam nosilac srpskog drzavljanstva, zivim i radim gde hocu i mogu.To je pravo slobodnog opredeljenja. U svakom slucaju to nije ni vasa ni moja zemlja nego svih nas. Nekada smo bili poznati po sirokogrudosti i gostoprimstvu.Po internacionalnom duhu, kucama otvorenih vrata za svakoga.Valjda je nesto od toga ostalo.

Schwabenland , 04/02/2010, 21:33
@ car, Srbijanci su Srbi porekla iz Srbije, Srbin je naziv za Srbe iz ostalih krajeva bivse Jugoslavije. Samo se to nekako zaboravilo.

Branislav , 04/02/2010, 22:08
Izvinjavam se ako cu nekoga uvrediti,ne mesam se u diskusiju o broju Srba u Nemackoj ,zelim samo da pojasnim ovo.Ja sam Srbin, ali nisam Srbijanac. Ja sam Sremac.Mozda je neko Banacanin, ili Vlah, ili Srbijanac Ili je Srbin iz Bosne (Bosanac). Svi smo mi Srbi .Ali nismo svi Srbijanci.Razlikujemo se po nosnji. Svako iz druge regije ima drugaciju nosnju.Jeli tako ili nije?Srbin Banacanin malo „oteze“ dok prica , za razliku od Pirocanca , Vranjanca,Nislije…jeli tako ili nije?To i nije tako vazno,vazno je da smo mi svi Srbi i da volimo nasu Srbiju ma gde bili.Pozdrav od Srbina pa jos Sremac

Milla! , 04/02/2010, 22:37
Znate sta dragi komentatori, svi ste vi janjicari i ja. Niko ne bi isao iz Srbije da nije morao.Drugo, Srbi su vrlo promucuran i snalazljiv narod.Mikome nije bilo lako sa teritorije SRB odlaziti u neki mentalitet,dozvoliti da te prihvate,a i da znas da prihvatis mentalitet doticne drzave.Imamo srecu sto su nas prihvatili.Nemci su jedan potpuno radan, korektan, kulturan,visokog standarda zivljenja, narod.Njihova komunikacija na ovakvoj daljini ,kao mi sada bila bi daleko prijatnija, ne zajedljiva, inteligentnija, dobronamerna. Nasi u ambasadama , trebali bi vise da obrate paznju na nas Srbe po D ,kao i da nauce osnovna pravila telefoniranja i davanje odgovora putem telefona ili E-maila. Tipicna srpska povrsnost, sitnicavost i ne obavestenost. Treba nesto uraditi po tom pitanju.Dosta nam je vec te opste ne kulture.

srbija će živjeti , 04/02/2010, 22:43
@mila simic: Onda u svom internacionalom duhu zahtjevajte da se Njemačka ne zove više Njemačka, nego Turko-Njemačka (jer tamo trenutno živi 5 miliona Turaka) ili, ako ćemo računati samo autohtone nacionalne manjine, Njemačko-Lužičkosrpska Republika, ili tako nekako, pa nam javite šta su vam odgovorili. Ili bar gdje su vas smjestili. Pretpostavljam da Hrvatskoj i Sloveniji ne odričete pravo na njihovo nacionalno ime jer su uspješno eliminirale ili potpuno asimilirale svoje nacionalne manjine. Da li bi vam se to više sviđalo ili vam se taj scenarij samo kod nekih sviđa, a kod nekih ne?

nic , 04/02/2010, 23:31
Mila procitala sam da zivite u Lajpcigu molim vas posaljite mi vasu adresu ja zivim u Drezden a ovde nema srba

Savo Besarović , 05/02/2010, 16:51
Nije mi jasno da se u naslovu stavi podatak :“U Nemačkoj više od 400.000 Srba“, a zatim se jasno vidi u daljnjem tekstu kako u taj broj spadaju svi oni koji su sa teritorija današnje Srbije (privremeno ili za stalno)iselili tamo. Dakle Romi, Albanci, Srbi,neopredeljeni, Jugosloveni………….

Mihajlo , 05/02/2010, 19:44
Ali gospodine Savo jos onih 400000 koji vec imaju drzavljanstvo. Pa asimilirani, neprebrojani. U Njemackoj zivi oko milion Srba! Od toga skoro pola su drzavljani Srbije, vise od pola Njemacke, pa ima i drzavljana BiH (oko 1/3 njih u Njemackoj su Srbi) pa dio iz Hrvatske…

Dragan Pavlovic, 05/02/2010, 20:42
„Srbijanci“ je pogrdan naziv za Srbe iz „danasnje Srbije“ i nije slucajan….

Никола Радовановић, 05/02/2010, 23:15
ША СЕ ШИРИМО А? XD