U Montoju odrzana godisnja Skupstina Svesrpske zajednice Francuske

Slaveci desetogodišnjicu postojanja, a pocevši sa himnom „Bože pravde“, Svesrpska zajednica Francuske održala je redovnu godišnju skupštinu.
Na njoj je za predsednika izabran dr Sima Mraovic i Upravni odbor u sastavu – Rade Rabrenovic, Mikica Andreic, Predrag Jankovic, Marjan Janjic, Mila Aleckovic, Petar Vorkapic, Vladimir Vukmirovic i Radomir Lakovic.
Ovom sastanku, koji se održao u „Espas Montroj“, u pariskom predgradu Montroj, prisustvovalo je cetrdesetak delegata, a u ulozi gostiju pozdravljeni su konzul Miloš Bogicevic, predsednik Skupštine dijaspore pariskog konzularnog podrucja Milisav Aleksic i predsednik Srpskog kulturnog saveza Švajcarske Tomislav Peric.

Pozdravni telegrami

Za jubilarnu skupštinu na adresu SZF stigli su brojni telegrami predsednika srodnih udruženja. Iz Londona se javio Radomir Putnikovic: „Dužnost je da zemlji u kojoj leže naši koreni pružimo pomoc, najviše strucnim znanjem i iskustvom“. Najvecim aplauzom nagraden je telegram Srba iz Valmonta, rudara koji su porucili da su za Vidovdan ispekli cetiri praseta, pa su svepozvali u goste.

Na pocetku Skupštine koju je vodio dosadašnji predsednik Ivan Jankovic, održan je minut cutnje za preminule borce od Kosovskog boja do danas i za u subotu tragicno preminulu dr Maricu Matei.
Izveštaj o dosadašnjem radu podneo je neumorni Ivan Jankovic, a kao prvi razlog osnivanja Zajednice naveo je „svaka ptica svome jatu“. Potom je objasnio da Statut SZF ima jasne ciljeve i zadatak da iznosi istinu pred svet.
– Svi mitinzi u Parizu od 1992. do 1998. godine bili su u organizaciji SZF, kasnije sa Zajednicom srpskih i jugoslovenskih udruženja. Naše manifestacije uvek su davale podršku demokratskim promenama u otadžbini. Prvi smo vlastima u matici uputili zahtev za pravo glasa u zemljama gde živimo. Pomagali smo humanitarne akcije, deci JDŠ omogucavali prostorije za nastavu, obilazili vojno groblje solunskih boraca i spomenik Karadordevicima… Za saradnju smo i po onoj NJegoševoj – „uvek možemo izaci pred Miloša“ – nabrajao je gospodin Jankovic.

Traže svoje ministarstvo

„Švajcarac“ Tomislav Peric je pozdravivši sunarodnjaka bio otvoren:
– Otadžbina o nama brine kad im treba. Zahteve koje smo im uputili nisu rešavali. A neka znaju, mi nikome necemo dozvoliti da nam se meša u naše poslove. Savet dijaspore je dobrodošao, ali dok ne budemo imali svog coveka u Skupštini i naše ministarstvo, necemo imati rešenja.

U diskusiji koja je usledila, Rade Rabrenovic je zbog „anemicnosti u društvenom radu“ uputio kritike srpskom življu.
Na to je Vladimir Vukmirovic odgovorio pohvalama za svoj narod koji je „opstao uprkos silnim olujama“, a ovaj skup video kao „jezgro srpskog poštenja“ i zamolio prisutne da sami sebe nagrade aplauzom.
Sa osnovnim postavkama, ciljevima i programom SZF i šemom organizacije, prisutne je upoznao dr Mraovic.
– Naši ciljevi su – ujediniti i povratiti nacionalni ugled Srbima, afirmišuci srpske, istorijske i naucne vrednosti, održavati i negovati prisne odnose solidarnosti medu Srbima u svetu. Braniti nacionalne interese na medunarodnom planu i kao nezavisna organizacija saradivati sa vlastima u SRJ, Republici Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, kao i nevladinim organizacijama okupiranog Kosova i Metohije i Republike Srpske Krajine, po svim pitanjima koja se odnose na ujedinjenje srpskog naroda i odbranu srpskih nacionalnih interesa – rekao je Mraovic.

Ambiciozni Program sadrži 21 tacku, a kako je naglasio dr Mraovic, „podrazumeva se da svi budu saradnici i izvor novih ideja, s ciljem da se tacka po tacku sprovede u delo“. Tokom Skupštine, u svim temama redovno je naglašavana potreba uljkucivanja mladih.
– Predlog brace u svetu je da se ujedinimo i u našem interesu napravimo jak lobi – rekla je Mila Aleckovic, dok se Marjan Janjic založio za omasovljavanje organizacije i za to dao rok od šest meseci.
Za kraj, po srpski – pljeskavice i nazdravljanje.