U LONDONU ODRŽAN SAJAM KOLA SRPSKIH SESTARA

Nina Pavićević, predsednica Kola srpskih sestara „Kosovka devojka“ u Londonu ima 82 godine. Ovih dana pomaže se štapom pri hodu, ali ne zbog godina – uganula je nogu noseći na leđima sanduk sa robom koju „sestre“ šalju u domovinu siromašnima, posebno deci bez roditelja i nastradalim na Kosovu.

Ovo je već četrnaesta godina kako „sestre“ Nine Pavićević šalju obuću, odeću, hranu i novac najugroženijim u Srbiji; ove godine iz Londona je otišlo 260 sanduka. Naši ljudi u Britaniji daju – kako kaže Nina – i šakom i kapom .
Najnovija pošiljka trebalo bi da krene danas, a rezultat je sajma koji su, kao i svake godine, „sestre“ organizovale u prostorijama Hrama vladike Nikolaja Velimirovića pri crkvi Svetog Save u Londonu. Zatekli smo ih kako broje prikupljen novac od prodate robe dok ostatak pakuju u kartonske sanduke. A na sajmu je bilo svega „od igle do lokomitive“ – prilozi naših u Britaniji, ali i mnogih Britanaca koje je tokom decenija boravka i rada na Ostrvu aktiviralo i približilo Srbiji „Kolo“ sa neumornom Ninom i njenim „kosovskim devojkama“.

Otac Milun Kostić, starešina crkve Svetog Save, pri kojoj deluje „Kosovka devojka“, brine se da se ostatak robe – najviše odeće – sortira, spakuje i na vreme otpremi, dok podmladak „sestara“ obavlja najveći deo fizičkog posla.

Darovi za decu i odrasle

Ove godine, primera radi, „Kosovka devojka“ je Prihvatilištu za odrasle i stare osobe u Kumodraškoj ulici u Beogradu uputila velike pošiljke posteljine, hrane, higijenskih sredstava, sanitetskog materijala, odeće i obuće. Pomoć je dobio i Dom za decu oštećenog sluha u Beogradu.

Najnovija pošiljka ide u Kraljevo odakle će biti distribuirana najugroženijim. Nina i njene „sestre“ jedino Boga mole da ne bude – kao što često biva – nekih problema sa papirologijom na carinskom prelazu. Nikako da dokažu da „Kosovka devojka“ ne švercuje i ne prodaje – nego pomaže i poklanja.