“Trkači” ostaju bez vozila!

“trkaci”-ostaju-bez-vozila!

Pixabay.com

Foto: Ilustracija

Austrijska vlada usvojila je izmenu zakona kojom se omogućava oduzimanje vozila zbog ekstremnog prekoračenja ograničenja brzine. Zakon, koji sada mora da prođe skupštinu, od marta iduće godine policiji će dati veće mogućnosti kažnjavanja nesavesnih vozača. Izmene propisa omogućavaju oduzimanje vozila na licu mesta za znatno prekoračenje brzine i prodaju oduzetog automobila na licitaciji.

Takođe i dozvola će moći na licu mesta da se oduzme.

Ove mere najavila je još u decembru ministarka saobraćaja Leonore Gevesler, ali je tek pre nekoliko dana vlada donela odgovarajuću odluku. Nove mere važiće za teža kršenja zakona o saobraćaju, kao što je prekoračenje brzine za više od 60 kilometara na sat u naseljenom mestu i 70 kilometara na čas izvan naseljenog mesta.

Ako vozač biva više puta “uhvaćen” da je na taj način ekstremno prekoračio ograničenje brzine onda mu vozilo može biti trajno oduzeto. Ko prekorači ograničenje brzine za više od 80 kilometara na sat u naseljenom mestu, ili 90 kilometara na sat izvan naseljenog mesta mora računati da mu i kod prvog prekršaja vozilo može biti trajno oduzeto.

Ukoliko vozilo, kojim je napravljen prekršaj, nije u vlasništvu vozača, izriče mu se trajna zabrana upravljanja tim automobilom. Ta mera se tiče i vlasnika vozila, jer oni imaju zakonsku obavezu da kažnjenom vozaču više ne stavljaju na raspolaganje svoj automobil.

Za sprovođenje tih mera vlada je morala da izmeni Zakon o saobraćaju, Zakon o vozačkoj dozvoli i putničkim vozilima. Austrija ovim paketom mera sledi primer drugih evropskih država, naglasilo
je Ministarstvo saobraćaja.

Upitana da li će ove mere biti primenjene i na strane vozače u tranzitu, ministarka Gevesler
je naglasila da će se primenjivati princip EU jednakog tretmana.

Detaljnije