Koliko nas ima u dijaspori

Koliko nas ima u dijaspori

Ne plašite se popisa!

Predlog zakona o popisu dijaspore trebalo bi da bude gotov najkasnije do kraja godine, da bi ga početkom 2006. prvo usvojila Vlada Srbije, a onda i Narodna skupština, najavljuje za „Blic Evropu“ Aleksandar čotrić, pomoćnik ministra dijaspore.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo dijaspore dostaviće svoje smernice i predlog kako bi zakon trebalo da izgleda, ali na njegovoj izradi radiće stručnjaci Zavoda za statistiku.

Upravo povodom izrade zakona o popisu, u petak je održan sastanak predstavnika budućeg odbora za popis dijaspore i Zavoda za statistiku. U ime budućeg odbora na sastanku su bili Aleksandar čotrić i Miodrag Jakšić, zamenik i pomoćnik ministra dijaspore, i Marko Lopušina, novinar, dok je u ime Zavoda za statistiku bio zamenik direktora Miroljub Kostić.

– Republički zavod za statistiku ima veliko iskustvo u popisu, a na sastanku koji smo u Zavodu imali rečeno nam je da je najvažnije medijski dobro predstaviti popis kako se naši u inostranstvu od njega ne bi uplašili. Cilj popisa je da se utvrdi koliko naših ljudi živi izvan Srbije, jer rezultat popisa stanovništva iz 2002. o 414.000 iseljenih državljana Srbije ne odgovara realnom stanju. Na primer, prema poslednjim podacima koje smo dobili, samo u Švajcarskoj živi najmanje 200.000 naših državljana – kaže čotrić.

Prema njegovim rečima, i pre nego što je zakon o popisu donet, Ministarstvo dijaspore dostavilo je Ministarstvu finansija predlog budžeta koji im je potreban da bi se popis dobro obavio.

– Kao osnova za popis uzeće se sve preporuke „Evrostata“, agencije koja se isključivo bavi statističkim podacima na nivou EU, kao i srpski zakon o popisu dijaspore koji bi trebalo da bude usvojen sledeće godine, jer bez tog zakona, Republički zavod za statistiku neće moći da obavi jedan ovako važan popis – navodi čotrić.

On kaže da, i pored toga što zakon još nije donet, pripreme za popis su već počele, i to u zemljama gde već postoje poverenici Ministarstva dijaspore.

– Zakon o popisu trebalo bi da definiše način popisivanja, zatim ko će se popisivati, rok u kome popis treba da bude gotov. Načelno smo se složili da rok ne bi trebalo da postoji, već da popis traje koliko je to potrebno, ali da bude dobro urađen, a da se tokom akcije popisa rade polugodišnji i godišnji izveštaji – kaže čotrić.

čotrić otkriva da će zakon predvideti i da za popis budu urađena tri obrasca, jedan za fizička lica, drugi za njihovo imovinsko stanje, a treći bi bio za popis srpskih klubova u inostranstvu.

– Obrasci će se slati na kućne adrese, ali će biti dostupni i preko Interneta kako bi popisom bilo obuhvaćeno što više ljudi, pa i oni koji žive u zemljama gde SCG nema diplomatsko-konzularna predstavništva, a nema ni crkvene opštine SPC. Popisom će biti obuhvaćeni državljani Srbije u inostranstvu i građani srpske nacionalnosti sa stranim državljanstvom – navodi čotrić.