Srce ostalo u matici

srce-ostalo-u-matici

Prosvjeta

Razmenili poklone i zagrljaje: Sa vršnjacima u OŠ „Ivo Andrić“

Aktivnosti Prosvjetinih dopunskih škola u Austriji sve su veće, a i broj škola i đaka višestruko je uvećan, pa su i ekskurzije, izleti i učešća na mnogim manifestacijama vrlo popularni među decom i roditeljima. Ono što je ove godine posebno, Prosvjetini đaci iz Austrije, posebno Graca i Beča, istovremeno su obilazili glavne gradove naše matice – Beograd i Banjaluku, družili se sa vršnjacima širom srpskih krajeva, a simbolično su povezali četiri grada – Beč, Grac, Beograd i Banjaluku.

– Ovim akcijama smo mi iz Prosvjete želeli da pokažemo da su veze dijaspore i matice čvrste, da nismo daleko ni geografski ni duhovno, a najvažnije da se deca upoznaju, druže sa vršnjacima i izgrade veze za ceo život. Da su sličnosti velike, a razlike samo obogaćuju raznovrsnost u kojoj žive naša deca i mladi, na celokupnom srpskom kulturnom i duhovnom prostoru, kome, pokazali smo, pripada i Beč. Vrlo sam zadovoljan i ponosan na našu decu i sjajne nastavnice, kao i na prijatelje koji su naše učenike dočekali u dva srpska glavna grada, hvala svima – rekao je prof. Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetine Mreže srpskih dopunskih škola u Austriji.

Nastup u Beogradu

Prosvjetina mreža srpskih dopunskih škola u Austriji organizovala je trodnevnu ekskurziju za Banjaluku, a istovremeno su na Svesrpskom dečjem saboru u Beogradu učestvovali đaci Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu.

Putovanja u Banjaluku organizovale su nastavnice iz Beča Vesna Špirić, Aleksandra Tanasković i Ivana Milovanović. Učenici i nastavnice su se, prepuni lepih uspomena, vratili u Beč s nadom da će ponovo posetiti divni grad na Vrbasu.

Susret sa Arnoom Gujonom

Gasti iz Beča su posetili brojne znamenitosti Banjaluke – hram Hrista Spasitelja, spomenik Petru Kočiću, Banski Dvor, tvrđavu Kastel, gledali su sjajnu predstavu u Dečjem pozorištu RS, bili u Muzeju pozorišnih lutaka. Takođe su mogli da vide Krivi sat, spomen-sećanja na zemljotres 1969. godine, obiđu Narodnu biblioteku i prošetaju čuvenom Gospodskom ulicom.

Poslednjeg dana ekskurzije đaci su posetili Osnovnu školu “Ivo Andrić”, gde su sa vršnjacima razgovarali o razlikama u učenju, družili se u opuštenoj atmosferi. Uživali su u kreativnim radionicama kaligrafije, koje su banjalučki drugari pripremili za njih. Na kraju su razmenili poklone i zagrljaje, kao simbol nastavka duge saradnje.

– Pored raznovrsnog edukativnog sadržaja, ova ekskurzija bila je posebna prilika da đaci kroz druženje i zabavu razvijaju duh zajedništva i srpske tradicije – ističe nastavnica Aleksandra Tanasković.

Kraj spomenika Petru Kočiću

Istovremeno je Svesrpski dečji sabor u Beogradu okupio decu srpskog porekla iz Nemačke, Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Severne Makedonije, a Austriju je predstavljao Prosvjetin tim GRACiozni (Elena, Gabriela, Lara, Miloš i Viktor), učenici Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu. Sa decom su bile koordinatorka Marija Đokić i nastavnica Dragana Higl. Boraveći u domovima vršnjaka, đaci su imali priliku da se druže, neguju srpski jezik i stvore prijateljstva koja će trajati zauvek. Srpsku istoriju i kulturu upoznali su kroz bogat kulturno-umetnički program i edukativnu radionicu Beograd kroz vekove.

Prosvjetine škole srpskog jezika u Austriji ove godine slave 10 godina postojanja, a nastavu pohađa oko 1.000 đaka u više od 30 škola u svim austrijskim pokrajinama.

Divan gest: Gosti iz Beča u Gradskoj upravi

Prijem u Gradskoj upravi

Divan gest bio je svečani prijem u Gradskoj upravi Banjaluke, gde je Nebojša Drinić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, sa velikim oduševljenjem ugostio učenike i nastavnice bečke Prosvjetine škole.

Avantura: Dajakom po Vrbasu

Da je Banjaluka grad velikodušnog srca, dokazao je i predsednik banjalučke Prosvjete Željko Vujadinović, koji je priredio druženje i ručak sa predstavnicima bečke Prosvjete u znak dugogodišnje saradnje. Posle toga učenici su se uputili u nezaboravnu avanturu dajakom i vožnjom panoramskim mini-busom do Banj brda i spomenika palim Krajišnicima u NOB-u.

Đaci iz Graca sa Leontinom

Divne uspomene

Učenici iz Graca su u Beogradu posetili Narodnu skupštinu Republike Srbije, Hram Svetog Save, spomenik Stefanu Nemanji. Na centralnom delu manifestacije izveli su pesmu “Deca su ukras sveta”.

Koordionatorka Prosvjete za Grac Marija Đokić je imala samo reči hvale.

– Zahvaljujemo organizatorima – divnim ljudima iz Dečjeg kulturnog centra Beograd, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i osoblju Osnovne škole “Starina Novak” iz Beograda. Poneli smo samo divne uspomene – rekla je ona.

Detaljnije