Teško do pravde

Kosovski sudovi, pred kojima Srbi traže pravdu za uništenu i oštećenu imovinu, počeli su da zakazuju ročišta, ali Kfor i Unmik ne obezbeđuje pratnju ni za stranku, ni za predstavnike Koordinacionog centra, tako da ne mogu da dođu na suđenja, saopštio je rukovodilac Sektora za povratak u Koordinacionom centru za Kosovo i Metohiju Vladimir Cucić.
– Prvo ročište koje je nedavno bilo zakazano u Vučitrnu nije održano jer Kfor nije obezbedio pratnju za stranku, niti za nas iz Koordinacionog centra. Eto, to je merljiv standard za međunarodnu zajednicu – rekao je Cucić.

U enklavama lakše

– – Potkancelarije u Goraždevcu i Novom Brdu svakodnevno dostavljaju tužbe, a u fazi otvaranja su još dve potkancelarije, u Velikoj Hoči i Vrbovcu kod Kosovske Vitine. To su enklave u kojima će Srbima biti omogućen pristup sudovima kada počnu procesi u vezi s tužbama za nadoknadu imovine – kaže Jovanović.

On je podsetio da je do sada pokrenuto 14.600 tužbi za nadoknadu štete učinjene na Kosovu, ali da Srbi ni na Kosovu, ni raseljeni u centralnoj Srbiji nemaju sredstava da vode procese i apelovao na advokate i pravnike da se uključe i pomognu oštećenima.
– Procenjujemo da je reč o 15.000 do 20.000 uništenih objekata na Kosovu i smatramo da u ovaj proces treba da se uključi na neki način ministarstvo pravosuđa, ali i Advokatska komora – rekao je Cucić.

Besplatne tužbe

Jovanović navodi da četiri nevladine organizacije besplatno pišu tužbe za Srbe na Kosmetu i raseljene u centralnoj Srbiji i Crnoj Gori.

Unmikova kancelarija za vezu s kosovskim sudovima u Gračanici, na zahtev Unmikovog odeljenja pravosuđa, izrađuje bazu podataka s tužbama koje su Srbi podneli za nadoknadu oštećene i uništene imovine na Kosovu i Metohiji od 1999. do 2004. godina.
– Na zahtev Unmikovog odeljenja pravosuđa, započeli smo formiranje baze podataka s pristiglim tužbama i s kompletnim podacima o tužiocu, vrsti objekta, obimu i proceni štete – rekao je šef centralne Unmikove kancelarije za vezu s kosovskim sudovima Trifun Jovanović i precizirao da će posao biti završen za mesec dana.