Svetosavske stipendije SNO iz Amerike

U konkurenciji 180 kandidata, nije bilo nimalo lako izabrati 20 najuspešnijih akademaca među toliko veoma dobrih studenata. Ipak, trudili smo se da ravnomerno budu zastupljeni i devojke i mladići, prirodni i društveni fakulteti u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj – istako je dr Srđa Trifković, predsednik Komisije za dodelu svetosavskih stipendija iz Fonda „Mihajlo Pupin“, koji je osnovala Srpska narodna odbrana sa sedištem u čikagu.
NJih 20, najtalentovanijih i najboljih, primili su jednokratne stipendije u pojedinačnom iznosu od po 500 američkih dolara.
Ovo je druga godina zaredom kako predsednik Slavko Panović i visoki funkcineri SNO-a, na prigodnoj svečanosti u beogradskom hotelu „Palas“ uručuju stipendije na praznik svetog Save, najvećeg srpskog svetitelja i prosvetitelja. I to akademcima treće, četvrte i pete godine studija čiji je prosek ocena najmanje devet i koji su se moralno obavezali da posle sticanja fakultetske diplome neće emigrirati iz otadžbine, a uz sve to sui primereni vernici Srpske pravoslavne crkve.
Pozdravljajući dobitnike rečima: „Draga deco, uzdanico i nado srpska“, Slavko Panović, predsednik SNO-a, napomenuo je da su stipendije „skromni znak ljubavi i brige Srba u Americi za nove generacije“, od kojih se nadaju „da će našem narodu povratiti ugled, snagu i samopoštovanje“. On je napomenuo da članovi SNO-a „nikad nisu izgubili ljubav prema svom rodnom kraju ili postojbini predaka“.

Gosti

Pored predsednika Slavka Panovića, svečanosti su prisustvovali i funkcioneri SNO-a iz SAD Bora Rajić, Milan Ignjatović, Dragoljub Giljen i Srđa Trifković, kao i predsednik ogranka SNO u Kanadi Dragan ćirić. Bili su tu i zvaničnici Ministarstva dijaspore Vlade Srbije – zamenik ministra Aleksandar čotrić i pomoćnici ministra Vukman Krivokuća i Miodrag Božović, zatim Mila Lazarević, poznati humanitarac iz NJujorka, te generalni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović, predsednik Matice iseljenika Srbije Radovan Kalabić i drugi.

– Sve što se događa u Srbiji i srpskim zemljama, događa se i nama samima, što smo posebno bolno osetili tokom proteklih 15 godina krize, ratova, sankcija, bombi, siromaštva i bezakonja. Posebno nas brine i posebno boli odlazak ogromnog broja mladih, visokoobrazovanih Srba. Odliv mozgova nastavio se i posle petokotobarskih promena, a samo u SAD je od 2000. godine došlo oko 20.000 žitelja iz Srbije i Crne Gore. Poznajući američku imigracione zakone, sa sigurnošću mogu da tvrdim da je među njima bar jedna četvrtina, tj. 5.000 useljenika imala fakultetske diplome – ukazao je Panović.
On je pojasnio da školovanje jednog visokog stručnjaka u Americi prosečno košta oko 300.000 dolara, što, imajući u vidu pomenuti broj useljenika, znači da je SCG „američku privredu dotirala kadrovima čije obrazovanje vredi milijardu i po dolara“.
– A ako tome dodamo i prethodnu deceniju, pa ako saberemo i cifre za zapadnu Evropu, Kanadu, Australiju, Novi Zeland i Južnu Afriku, dobijamo vrtoglave sume novca – rekao je predsednik SNO-a.
On je naglasio da „gubitak obrazovanih, mladih ljudi nema cenu“, da je to nenadoknadivo i „predstavlja tragediju zbog koje srpski narod tone sve dublje i njegova budućnost postaje sve neizvesnija“.

Počelo od Pupina

– Srpska narodna odbrana postoji od 1914. godine i njen prvi predsednik bio je upravo Mihajlo Pupin. Osnivanjem Fonda s njegovim imenom želeli smo da podstaknemo studente u otadžbini da tu ostanu i svojim znanjem doprinesu njenom razvoju – rekao je Slavko Panović.

– Što je još gore, odlazak mladih i obrazovanih Srba događa se u trenutku demografskog sunovrata nacije u celini. Za Srbe nema prečeg zadatka od demografskog oporavka, od biloškog samoočuvanja nacije. Zato nas raduje što ste ne samo dobri studenti, nego, kao što nam vele vaši duhovnici, i dobri pravoslavni hrišćani. Zato se uzdamo da ćete ostati jaki i da ćete svojim primerom dokazati da je moguće opstati na rodnoj grudi – rekao je Slavko Panović u svom obraćanju akademcima i naglasio da je jedna „nedeljiva Srpska pravoslavna crkva i jedan nedeljivi srpski narodrpski narod“, te da nikad Srbi ne budu „jedan protiv drugoga, već svi zajedno protiv srpskih neprijatelja“.
Srđa Trifković je poručio stipendistima da ne iznevere darodavce:
– Imam veoma dobro pamćenje, i nemojte da bilo koga od vas za tri, pet ili 10 godina sretnem u Americi, kao nove useljenike, jer ćete tako ne samo izgubiti obraz, već i zauvek proćerdati ukazano vam poverenje.
Vidno obradovani, dobitnici su izjavljivali novinarima da će im ovaj novac dobro doći za nabavku stručne literature, kompjutera i drugih savremenih uređaja i učila neophodnih za završetak studija.
Manifestacija je završena himnom Svetom Savi, koncertom duhovne i etno muzike, te svečanim koktelom i prazničnim ručkom, kao i prijemom kod prestolonaslednika Aleksandra u Belom dvoru Karađorđevića na Dedinju.