Sa kulturom je lepše

Godina na izmaku ostaće zapamćena kao jedna od najuspešnijih kada je reč o predstavljanju srpske kulture u Austriji i njenom glavnom gradu Beču, koji važi za jedan od najuglednijih evropskih centara kulture i umetnosti.
Iako i dalje nema nikakvih nagoveštaja ponovnog uspostavljanja Kulturno-informativnog centra u Beču, što je jesenas najavio ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković prilikom posete Beču, uz veliki trud Ambasade SCG, kao i pojedinaca, srpska kultura ipak nalazi put do austrijske publike.
Tim Ambasade Srbije i Crne Gore u Austriji, na čelu sa ambasadorom Mihajlom Kovačem, kao i Dušan Kadijević potrudili su se da tokom septembra u elitnom bečkom džez klubu „Porgi i Bes“ organizuju nezaboravan džez festival, na kojem je nastupilo preko 80 muzičara iz SCG.

Brojne izložbe

Proteklu godinu su obeležile brojne izložbe, poput izložbe mladih likovnih umetnika iz Beograda. Takođe organizovana je i izložba o arhitekti Konstantinu Jovanoviću, koji je nekada živeo u Beču, a ostavio tragove ne samo u Beogradu, već na čitavom Balkanu.

Izbor muzičara koji su nastupili na čuvenoj pozornici „Porgi i Bes “ bio je i više nego dobar, te su austrijskoj publici našu džez i etno scenu predstavili doajen Dušan Gojković, Bilja Krstić i „Bistrik“, braća Teofilović, Sanja Ilića i „Balkanika“, Tanja Jovićević, te i „Vasil Hadžimanov bend“.
Ovaj festival, kako je najavio jedan od organizatora Kadijević, mogao bi, prema idejama koje postoje, da preraste u tradiciju.
Gootovo odmah nakon uspešne promocije naših džez i etno zvukova, samo nekoliko ulica dalje u centru austrijske prestonice, u bioskopu „Imperijal“, usledili su i četvrti, već tradicionalni, Dani novog srpskog filma.

Tradicija

– Uoči četvrtog Festivala srpskog filma u Beču, mnogi naši prijatelji i ljubitelji filma pitaju hoće li i kada će biti ovaj festival. To je najbolja potvrda da je pokušaj Ambasade SCG da promoviše novu filmsku umetnost iz domovine u Austriji ne samo uspeo već prerastao u tradiciju – bile su reči ambasadora Mihajla Kovača koji je zajedno sa svojim timom pre četiri godine organizovao prve Dane novog srpskog filma.

Od 8. do 13. oktobra, u organizaciji Ambasade SCG, prikazana su najnovija ostvarenja srpske kinematografije, tako da su se na platnu našli „Kad porastem biću kengur“, „Jesen stiže, dunjo moja“, „Pljačka Trećeg rajha“, „Pad u raj“, „Memo“, i „Kenedi se vraća kući“.
Kulturna zajednica Zajednice srpskih klubova u Beču nije zaostajala u organizovanju kulturnih manifestacija za naše građane u Austriji, te su zahvaljujući njoj minule godine u Beču gostovali brojni naši glumci sa zanimljivim predstavama.
Ove godine prvi put prikazan je u Beču i najstariji srpski film – „Film o Karađorđu“.
Sudeći samo po ovim „većim“ aktivnostima, ova godina bila je bogata po kulturnoj ponudi.
Naši građani koji žive u Austriji već duže vreme nisu imali toliko bogatu kulturnu ponudu, a prema odzivu, postoji veliko interesovanje. Nadamo se da će u 2005. kulturni život Srba u Austriji ostati bar na već ove godine viđenom nivou. Sa obećanim centrom ili ne.