Sveta Trojica u Liverpulu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u otadžbini i rasejanju u nedelju 7. juna svečano su obeležili jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Svetu Trojicu. Ovaj praznik se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom. Tokom molitve u hramovima, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Svečano je bilo u svim našim svetinjama na Petom kontinentu, uključujući i hram Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom kvartu Liverpul, gde je poštujući vladine preporuke o merama predostrožnosti tokom pandemije korona virusa, svetu liturgiju služio starešina hrama, otac Aleksandar Milutinović, uz sasluženje oca Branka Vasilića. Odgovarao im je novooformirani crkveni hor pod upravom oca Nenada Đurašinovića, o čemu će više reči biti u jednom od idućih izdanja našeg lista.

U svojoj pastirskoj besedi otac Aleksandar je opširno govorio o značaju ovog praznika za hrišćanstvo, kao i tekućim radovima na izgradnji ovdašnjeg novog velelepnog hrama.

I ovom prilikom istakle su se članice liverpulskog Kola srpskih sestara, koje su pripremile besplatan ručak za sve prisutne, kao i članovi Priređivačkog odbora koji su pripremili pravu „domaću kapljicu“.

Raduje prisustvo lepog broja mladih i dečice, od kojih je većina iskoristila priliku da se na ovaj dan pričesti.

Na kraju, obaveštenje za sve one koji žele da moralno, finansijski ili dobrovoljnim radom pomognu završetak radova na novom hramu u Liverpulu. To mogu učiniti ako se prethodno jave ocu Aleksandru na tel. 0413 650 102.

Evo i par fotografija koje će dočarati prošlonedeljnu svečanu atmosferu u našoj svetinji u Liverpulu. Svim slavarima – srećna slava!

Чланак Sveta Trojica u Liverpulu се појављује прво на Vesti online.

Original Article