Strani sezonski radnici u Kanadi žele bolje uslove rada

Strani sezonski radnici u Kanadi žale se na nesigurne uslove rada i zahtevaju intervenciju na saveznom nivou posle dva smrtna slučaja izazvana korona virusom.

Savez koji predstavlja radnike imigrante u Kanadi (MWAC) zahteva bolju zaštitu nakon što su dva muškarca umrla od COVID-19, dok je, kako navode iz tog saveza, na stotine njih zaraženo.

Pritužbe se, kako prenose kanadski mediji, odnose na rizične radne i stambene uslove.

Novi izveštaj saveza oslikava život radnika imigranata u Kanadi, koji se plaše za svoje zdravlje kao i da li će imati sredstva za život posle dolaska u Kanadu, gde su dosli da obave posao koji je savezna vlada opisala kao vitalan za snabdevanje hranom u zemlji.

MWAC je primio pritužbe više od hiljadu radnika, koje ukazuju na različite probleme, uključujući nedostatak pristupa zaštitnoj opremi, uslove koji ne dozvoljavaju fizičko distanciranje i lošu ishranu tokom karantina.

Izvršni direktor saveza Sajed Hasan rekao je da se godinama prijavljuju veoma loši uslovi stanovanja i rada, ali da su tokom pandemije oni postali još opasniji.

“Dva radnika su već mrtva, stotine su bolesne, najmanje dvojica su na intezivnoj nezi. I ne znamo šta će sutra doneti”, rekao je on za kanadski Si-Bi-Si njuz.

Hasan je rekao da većina radnika migranata ne prijavljuje uslove iz straha ili zato što nemaju mogucnosti za to.

Oni žele da im federalna vlada dodeli status stalnog prebivališta kako bi mogli da obezbede svoje pravo na sigurno radno mesto.

“Ako trenutno napustite posao ili odbijete rizican posao, suočavate se sa otkazom, beskućništvom, deportacijom i više nemate budućnost. Status stalnog boravka omogucava vam da se sačuvate”, rekao je Hasan.

U izveštaju se navodi da se obim posla mnogim zaposlenima intenzivirao tokom pandemije COVID-19, te da neki poslodavci prisiljavaju radnike da rade preko svojih fizickih mogucnosti.

„Kako sve manje radnika dolazi ili stižu sa zakasnjenjem, poslodavci pokušavaju da to nadomeste dramatičnim intenziviranjem posla – 128 radnika je prijavilo da radi nedeljama bez ijednog dana pauze, da su bili prisiljeni na povećane fizicke napore, kao i da je sve to izazvalo povrede i bolest “, dodaje se u izveštaju.

Kako zakoni o zapošljavanju i radu često isključuju radnike migrante ,oni nemaju prava na minimalnu platu tokom bolesti kao ni plaćeni prekovremeni rad, fiksno radno vreme, pauze, slobodne dane ili kolektivno pregovaranje, navodi se u izveštaju.

U izvestaju se takođe kaže da je 209 radnika migranata prijavilo pojačano zastrašivanje, nadzor i pretnje poslodavaca.

Svake godine oko 60.000 stranih sezonskih radnika dolazi u Kanadu.

U aprilu je savezna vlada najavila 50 miliona dolara za pomoć poljoprivrednicima i prerađivačima ribe koji dovode privremene strane radnike tokom krize COVID-19.

Prema tom programu, poslodavci koji ispunjavaju uslove, dobijaju do 1.500 dolara po stranom radniku kako bi pokrili troškove ispunjavanja obaveznog dvonedeljnog karantina po njihovom dolasku u Kanadu.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Original Article