Svedski useljenici boravili u Jugoslaviji

Delegacija SIOS-a iz Svedske, u kojoj je bilo dvadesetak clanova, krajm maja boravila je u Jugoslaviji. Ovu organizaciju formirali su Savezi useljenickih organizacija u Svedskoj s ciljem da unapredjuje saradnju medju stranackim organizacijama u ovoj skandinavskoj zemlji ali i sa zemljama porijeka useljenika iz Svedske. Rezultat tih nastojanja je i poseta Jugoslaviji.

Brojna delegacija SIOS-a iz Svedske bila je gost Saveznog ministarstva inostranih poslova- odelenja zaduzenog za kontakte sa iseljenicima iz Jugoslavije. SIOS je rezultat nastojanja svedske drzave da razvija i unaprdjuje saradnju stranackih organizacija u ovoj zemlji medjusobno i sa svedskim vladinim ali i nevladinim organizacijama kao i saradnju useljenika sa zemljama njihovog porekla.
S tim u vezi, svake druge godine, organizuje se poseta nekoj od zemalja iz koje su useljenicke organizacije clanovi SIOS-a. Poseta Jugoslaviji bila je ranije planirana ali je do njenog odlaganja dolazilo zbog poznatih dogadjaja na prostoru bivse i sadasnje Jugoslavije. Domacin posete Jugoslaviji bio je Savez Srba u Svedskoj (donedavni Svesrpsko-jugolsovenski savez) a poseta je organizovana u saradnji sa beogradskim Putnikom i Montenegroturistom. Pored zvanicnih susreta i razgovora u Ministrastvu inostranih poslova i u Skupstini opstine Herceg Novi delegacija iz Svedske, koja je u Srbiji i Crnoj Gori provela desetak dana, kratko je boravila u Beogradu, Gornjem Milanovcu, Novom Sadu, Kikindi, Budvi i Herceg Novom a posetila je Sremske Karlovce i Frusku Goru.
Djordje Brstina, clan uzeg rukovodstva Saveza Srba u Svedskoj, zaduzen za kulturne aktivnosti u Savezu, obavestio nas je da je poseta Jugoslaviji iskoristena za kontakte za institucijama i poslenicima u oblasti kulture i da je ocekivati uspesniju saradnju sa njima.