Свечаном академијом у Клагенфурту обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Свечаном-академијом-у-Клагенфурту-обележен-Дан-српског-јединства,-слободе-и-националне-заставе

понедељак, 18.09.2023,  12:37 -> 12:50

Извор: rudnik.at

Свечаном академијом у Клагенфурту обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Аустријски савез српског фолклора (АССФ) свечаном академијом у Клагенфурту обележио је Дан српског јединства, слободе и националне заставе у присуству великог броја сународника.

Након подизања српске заставе уз интонирање химне, почасне званице обратиле су се присутнима, а после тога уследио је и богат културно-уметнички програм. Свечаности је присуствовао Жарко Обрадовић амбасадор Републике Србије при ОЕБС и организацијама при УН у Бечу, и генарлна конзулка Републике Србије у Републици Аустрији, Вера Вукићевић.

„Овај празник је важан дан за све Српкиње и Србе како у Аустрији, тако и у целом свету. Захвлајујемо се КУД Завичај из Клагенфурта, који су нас подржали у организацији свечане академије и свим Српкињама и Србима широм света који свечано обележавају овај дан. У вековима и годинама страних владавина, српски народ је успео да сачува српски језик, обичаје, културу и традицију и управо је овај празник свих Спркиња и Срба доказ да је борба за очување идентитета била успешна. Дан српског јединства, слободе и националне заставе је дан посвећен нашим прецима који су се борили да очувају наше корене и подсећа нас ко смо, коме народу припадамо и одакле смо“, каже Александар Станковић, председник Аустријског савеза српског фолклора.

Detaljnije