Милићевић: Прославом Дана националне заставе сећамо се храбрости наших предака

Милићевић:-Прославом-Дана-националне-заставе-сећамо-се-храбрости-наших-предака

„Први пут се Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава, на један овако организован начин – поред Републике Српске, ван граница Србије. Овде, у Франкфурту у срцу Немачке, на тргу Росмаркт вечерас ће од 18 часова бити окупљен велики број наших сународника и морам да кажем да је велика част задовољство и привилегија бити данас, вечерас и током наредна два дана са нашим сународницима овде у Франкфурту“, рекао је Милићевић.

Милићевић је додао да је посебна привилегија и задовољство бити међу српском дијаспором као изасланик председника Србије Александра Вучића јер, како је истакао, то представља јасну поруку да ће државно руководство увек бити уз свој народ, ма где се налази и ма колико био удаљен од своје матице.

„Дан Српског јединства, слободе и националне заставе није обичан дан у календару, нити само један датум, већ дан од велике важности, јер је то симбол, пре свега храбрости, нашег заједништва, али и повезаности са нашим коренима. Са нашим традиционалним вредностима. Нашом вековном везом између матице и наших сународника ма где живели“, истакао је Милићевић.

Додао је да је уверен да ће окупљање српске дијаспоре данас, али и током наредна два дана, колико ће трајати Дани српске културе у Франкфурту, бити подстицај, да сећајући се прошлости и храбрости наших предака подстичемо са сународницима ван Србије борбу за истину и правду и бољу будућност.

„Да увек извлачимо поуке из прошлости, сећајући се храбрости предака, али да размишљамо о будућности наших потомака. Дан заставе има огроман значај и важну симболику. Јесте симбол прошлости, садашњости и будућности. Три боје – црвена, плава и бела симболизују и храброст и слободу и мир и окупљајући се овде (у Франкфурту), али и у Нишу и Србији око наше заставе, заправо шаљемо поруку поштовања наших српских вредности“, закључио је Милићевић.

 Милићевић са Бекером у Висбадену о српској дијаспори

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић састао се у Висбадену са државним секретаром за савезне и европске послове покрајине Хесен Увеом Бекером и изразио захвалност Немачкој, а посебно покрајини Хесен на изузетном пријему и подршци коју пружају нашој дијаспори.

„Наша дијаспора је мост између Хесена и Србије, али и између Немачке и Србије. Немаццка је по броју држављана Србије који живе на територији ЕУ на првом месту. У Хесену у овом тренутку живо око 100.000 наших сународника. Они свакако јесу лојални грађани државе у којој живе, али они јесу неко ко гради мостове пријатељства између наших народа и две државе“, рекао је Милићевицх после састанка.

Додао је да је разговор био веома конструктиван и садржајан, а да је приоритет стављен на економску сарадњу.

„У Немачкој постоји 16 покрајина, а са 10 Србија остварује суфицит. Хесен је пета по економској снази, а четврта по трговинској размени са Србијом. У 2022. години је робна размена Србије и Хесена била на рекордном нивоу и иде једном узлазном путањом. Чак 25,1 одто већа је него 2021. године“, рекао је Милићевивић.

Истакао је да је Немачка један од најзначајнијих инвестиционих партнера Србије, посебно ако се говори о инвестиционим пројектима и по томе је на првом месту.

Бекеро је рекао да је српска заједница јако битна за Хесен и Немачку.

„Српска дијаспора је заиста добар пример интеграције у немачко друштво. Срби су у индустрији, науци и култури заиста незамењиви овде у Хесену. Наше две државе су јако важни партнери. Данас смо разговарали како да унапредимо партнерство између Хесена и Србије, партнерство које већ добро функционише“, навео је Бекер.

Додао је да Немачка и Хесен снажно подржавају Србију на путу ка Европској унији.

„Ми желимо Србију у ЕУ. Желимо да се партнерство између Хесена и Србије настави и ојача. Желимо да изградимо још боље односе са Србијом. Ми подржавамо Србију на њеном европском путу и министар је малопре већ истакао да је сарадња Хесена и Србије у том погледу од изузетног значаја“, рекао је Бекер.

Само на територији Хесена живи више од 100.000 становника српског порекла, са различитим држављанствима, а чак 30.000 њих има држављанство Немачке, око 38.000 су држављани Србије, а остало су Срби који имају држављанства из бивших југословенских република.

Покрајина Хесен спада у водеће економске партнере Србије међу немачким покрајинама.

Према обиму робне размене, Хесен је на четвртом месту иза Баварске, Северне Рајне Вестфалије и Баден Виртемберга.

Робна размена Србије и Хесена у протеклих пет година повећана је за 55,2 одсто док је наш извоз у истом периоду остварио раст од 66 одсто.

Робна размена са Хесеном чини 6,5 одсто укупне размене коју Србија остварује са Немачком, односно 7,9 одсто српског извоза у Немачку.

У 2022. години робна размена је достигла рекордних 521,4 милиона евра што представља раст од 25 одсто у односу на 2021. годину. Српски извоз у Хесен достигао је 312,4 милиона евра, док је увоз у Србију из Хесена износио 209 милиона евра.

Робна размена са Хесеном у 2022. години премашила је по вредности размену коју Србија остварује појединачно са Данском, Корејом, Јапаном, Индијом, Финском.

Србија је испред свих земаља Западног Балкана према вредности робне размене са Хесеном.

Компаније из Хесена запошљавају око 11 хиљада људи у Србији, а реализовале су неке од највећих инвестиција у нашој земљи као што су Штада Хемофарм, Мелер, Месер, Норма група и ИГ Бауерин.

Посебно у области фармацеутске, хемијске и аутомобилске индустрије.

Detaljnije