КСД „Бамби“ из Беча учесник кампа „Мали опанак“ у Косјерићу

КСД-“Бамби”-из-Беча-учесник-кампа-“Мали-опанак”-у-Косјерићу

уторак, 19.09.2023,  12:26 -> 12:51

Извор: rudnik.at

КСД „Бамби“ из Беча учесник кампа „Мали опанак“ у Косјерићу

Омладинци из Културно-спортског друштва „Бамби“ из Беча учествовали су у тродневном кампу „Мали опанак“ који је, у организацији Министарства без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа с дијапсором, одржан у Косјерићу.

Група од 25 деце „Бамбија“ узраста 12 до 15 година учествала је у певачким и играчким радионицама, радионицама старих заната и у дечијим чобанским играма, затим у дефилеу учесника и добро се забављала на концерту поп музике. Деца су имала прилику да покажу и своје играчко умеће у оквиру програма у коме су наступили сви учесници кампа.

„Овакви кампови, који се одржавају у организацији Министарства без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа с дијапсором на челу са министром Ђорђем Милићевићем, су врло важни за све нас у дијаспори и остварили су евидентно велики успех. Са једне стране, деца која учествују имају прилику да се упознај и друже се са својим вршњацима из земље, дијаспоре и региона, али и уче о традицији и култури земље из које потичу. Са друге стране, овакви фестивали су доказ колико је Република Србија окренута дијаспори и то је јасан сигнал да ми који живимо у расејању нисмо сами и да увек можемо да се ослонимо и сарађујемо са матицом. Зато је важно да имамо што више оваквих кампова, фестивала и сличих окупљања“, каже Александар Станковић, председник КСД „Бамби“ из Беча.

Камп „Мали опанак“ окупио је, према званичним подацима Минстарства, 200 малишана из Аустрије, Црне Горе и Републике Српске и то је само један од 22 кампа широм Србије чију је организацију финансирала Република Србија и кроз које је овог лета прошло око 5.000 деце српског порекла из целог света. Камп је посетио и поздравио учеснике и ресорни министар Ђорђе Милићевић.

 О КСД „Бамби“

Културно-спортско друштво „Бамби“ је основано 1973. године са циљем развоја и очувања културне и фолклорне баштине Срба у Аустрији и ове године обележава 50 година постојања. Друштво окупља више од 600 чланова груписаних у неколико секција као што су: фолклорна, фудбалска, риболовачка и музичка.

Најмасовнија је фолклорна секција, подељена у шест узрасних категорија, од најмлађег до ветеранског састава. Културно-спортско друштво „Бамби“ је добитник и бројних признања и победник на многобројним фестивалима широм Европе, као и радо виђен гост на приредбама других културно-уметничких друштава како у Аустрији тако и у иностранству.

Detaljnije