Svečana akademija u Patersonu

Na akademiji su govorili Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu, Ilija Šaula osnivač Književne radionice Kordun, Gordana Petković Laković, književnica iz Toronta, lekar Milutin Srbljak iz Njujorka, lektor Dušica Ivanović iz Toronta i Nebojša Krljar, prosvetni radnik iz Majamija.

Svečanost je blagoslovio paroh Đokan Majstorović, a u umetničkom programu, koji je vodila Aleksandra Radaković, nastupili su pevačka grupa „Rosa" iz Njujorka i KUD „Drina" iz Patersona.

Povelja Književne radionice „Kordun" za dugogodišnju afirmaciju srpske dijaspore i podizanje ugleda srpske kulture u svetu dodeljena je predsedniku Matice iseljenika, Miodragu Jakšiću.

Priznanja ove kulturne organizacije za dugogodišnju uspešnu saradnju na polju kulture i umetnosti dobili su prota Đokan Majstorović, književnik Danilo Marić, pesnikinja Branka Zeng iz Pančeva, novinarka Milica Purić iz Čikaga i novinar i publicista Ivan Kalauzović iz Niša. Takođe, priznanja su dodeljena i izdavačkim kućama „Grafičar" iz Užica i „Alma" iz Beograda i Udruženju „Banatski kulturni centar" iz Novog Miloševa.

Za uspešnu saradnju i doprinos afirmaciji Književne radionice Kordun dodeljene su zahvalnice svešteniku Vladislavu Radujkoviću iz Nju Džerzija, književniku Danijelu Mirkovu iz Filadelfije, profesoru Nebojši Krljaru iz Majamija, književnicama Gordani Petković Laković i Dušici Ivanović iz Toronta i novinarima Luki Mijatoviću i Dejanu Grujiću iz Beograda. Takođe zahvalnicu za doprinos i afirmaciji Književne radionice Kordun dodeljene su Humanitarnoj fondaciji „Luka Bala" iz Njujorka, Teslinoj naučnoj fondaciji iz Filadelfije, Srpskoj nacionalnoj akademiji iz Toronta, Srpsko-kanadskom udruženju pisaca Desanka Maksimović iz Toronta i Radio Beogradu 202.

U pratećem delu programa organizovana je izložba slika velikog srpskog slikara Bogdana Miščevića iz Baltimora.

Original Article