Svaki hor deo zavicaja

U organizaciji Srpskog pevackog društva „Vladika Stefan Lastavica“, u Srpskom kulturnom centru pri crkvi Svetog đorda u Servilu (Indijana), održan je proteklog vikenda 61. horski festival Srpskog pevackog saveza.
Srpski kulturni centar, jedan od najvecih i najlepših u Americi, bio je prepun ucesnika i gostiju. Vredni domacini, potrudili su se maksimalno da sve bude u najboljem redu. Za dva dana nastupa, u predivnom ambijentu, 22 hora sa više od 500 pevaca iz Amerike i Kanade, oduševili su publiku. Svaki hor je, u svojim narodnim nošnjama, predstavljao jedan deo zavicaja. Pevali su divne pesme srpskih kompozitora Stevana Mokranjca, Nikole Rešanovica, Slobodana Zelica…
Na kraju su podeljene nagrade najstarijim i najmladim po stažu ucesnicima, i nagrada za zasluge dirigenta, koja je ustanovljena pre šest godina, u cast dirigenta Adama Popovica.

FESTIVAL U KLIVLENDU

Pevacka organizacija koja deluje pri „Novogracanickoj eparhiji „Srpske pravoslavne crkve, SOCA „Srpsko pravoslavna horska asocijacija“, održace svoj festival u subotu u crkvi Svetog Save na Valings rodu u Klivlendu.

Ovogodišnji dobitnik bio je dr Stevan (Rik) Živic, dirigent muškog pevackog društva „Kosovo“. U svojoj dirigentskoj karijeri, osim hora „Kosovo“, Rik Živic je dirigovao srpskim horovima „Stevan Mokranjac“ iz Kolumbusa, „Stevan Šijacki“ iz Milvokija, „NJegoš“ iz Klivlenda i „Isidor Bajic“ iz Akrona. Takode je bio dugogodišnji aktivista u „Srpskom pevackom savezu“.
Svi su se, na kraju složili, da je ovo bio jedan od najvecih horskih festival za poslednjih desetak godina. Sledeci festival Srpskog pevackog saveza, održace se naredne godine u Monrovilu (Pensilvanija).