Susret ucenika dopunske skole u Svajcarskoj

đaci JDŠ „Jovan Ducic“ (Lozana, Renes, VD) i „Branko Copic“ (Veve-Montrej, Vilnevu, VD) minulog su vikenda bili gosti daka iz Ustera, Jone, Oetvila, SKK „Nikola Tesla“ iz Ustera.
Goste su u klupskim prostorijama u Usteru toplo docekali roditelji, clanovi, daci i ucitelj Rajko Banovic. Oni su bili rasporedeni na spavanje kod svojih novih prijatelja, gde su dogovorena nova druženja i videnja.
Sutradan, dva autobusa sa 11 školskih odeljenja i roditeljima, prvo su u Vinterturu obišli spomenik – krajputaš, našem vojniku, zarobljeniku iz Drugog svetskog rata, Marku Orlicu iz sela Ploca kod Kruševca. Prica o ovom junaku kaže da je bio zarobljenik u nemackom logoru blizu Šafhauzena, odakle je sa još 300 naših zarobljenika, pobegao u Andelfingen.
Posle održanog casa istorije, krenulo se u goste JU klubu u Šafhauzenu, gde su dobri ljudi pripremili rucak, a u prijatnoj i opuštenoj atmosferi razgovaralo se o buducim druženjima.
Slapovi Rajne izazvali su pravo oduševljenje ucenika, ali i mnogih roditelja koji su prvi put videli lepotu ove reke i cudo prirode.
Ekspedicija – druženje nastavljeno je u diskoteci „Grodonija“ u Rimlangu, gde je goste docekao vlasnik Sima Pavlovic, a kao iznenadenje, u sali svoje vršnjake su cekali ucenici iz još cetiri odeljenja iz Araua, Bilaha, Diseldorfa i Švamendingena sa uciteljicom Draganom Dimitrijevic.
Više od 100 ucenika ucestvovalo je u programu u kojem su recitovane pesme Desanke Maksimovic, održana je modna revija, uz ucešce Muzicke škole i magistra Gorana Kovacevica, nastupila rok grupa „San“, narodni guslar Dušan Vukovic iz Lozane, razmenjeni pokloni i na kraju se zaigralo zajednicko kolo.
– đaci i roditelji su sve rekli osmehom i zadovoljstvom koje je bilo vidljivo na njihovim licima. Zato smo dogovorili i uzvratnu posetu Lozani. Ovo je jedan od prvih primera saradnje naših daka koji treba slediti i u drugim sredinama. đaci iz Lozane govore francuski, a naši u ovom delu nemacki, i tako su primorani da u komunikaciji govore srpski, što je i jedan od naših ciljeva – tvrde inicijatori ove ideje, ucitelji Violeta Brakus, Dragana Dimitrijevic i Rajko Banovic.
– Vreme koje smo poklonili našoj deci je prava investicija u ocuvanje maternjeg jezika i sklapanje novih prijateljstava. Osecamo se ispunjeni srecom zbog ostvarenog druženja, igre, poseta i price – kažu Ratko Cairovic i Senka Korac, predsednici Saveta roditelja iz Lozane i Ustera.
– Mnogo je bilo lepo i hvala našim uciteljima koji su nam omogucili ovaj vid druženja – rekoše za „Vesti“, Marina Tatic, Miloš Jokic, Milena Savic, Siniša Markovic i LJubinka Peric.