Stipendije za srpske studente

Od septembra 2004. godine srpska etnička grupa će, pored Ukrajinaca, jedina imati stipendiju za jednog studenta na Univerzitetu Toronto (U of T).

Ovaj, zaista značajan događaj za srpsku zajednicu Toronta, Ontarija i Kanade, na Istočni petak dobio je i svoj formalni završetak. Tada je, naime, iz Srpske bratske pomoći, humanitarne organizacije koja će iduće godine napuniti 50 leta, uručen ček predstavnicima Univerziteta Toronto sa odseka za slovenske jezike i književnost, na skromnoj svečanosti u prostorijama ove organizacije u Misisagi. Novac će biti uložen u fond iz koga će se svake godine dodeljivati stipendija. Ona će i simbolično svedočiti o prisustvu Srba u ovoj velikoj zemlji, na dalekom kontinentu.

Korak za budućnost
– Srpska bratska pomoć dodeljuje pet stipendija u Americi studentima koje ona sama izabere, ali ovo je drugačije. Ovo je nešto što bi cela srpska zajednica trebalo da podrži, da se uključi u akciju koju smo mi pokrenuli, pa da jednog dana budemo kao zajednica u mogućnosti da odvojimo 50.000 dolara i stavimo u fond iz koga bi se finansirali budući magistri i doktori nauka. Tome težimo, to nam je velika želja, to bi bio zalog i naše budućnosti. Mi smo napravili mali korak, vrlo značajan, nadam se da će ih, uz pomoć naše zajednice, biti još većih i krupnijih, kaže Rajko Radojević.

– Osnivači Srpske bratske pomoći, najstarije naše humanitarne organizacije, uvek su mislili i na mlade. Iako je aktivnost ove organizacije na početku njenog rada bila usmerena na porodice, i pojedince koji su nakon Drugog svetskog rata ostali po savezničkim logorima, nemoćni i politički proganjani, nikad se nije zaboravljalo na mlade, na one na kojima budućnost ostaje, naglašava Rajko Radojević, dugogodišnji aktivista i nekadašnji stipendista Srpske bratske pomoći (1969. godine).

Najviše studenata iz Sarajeva
Primopredaji čeka prisustvovao je i Ralf Bogart, profesor na Odseku slovenskih jezika i književnosti i glavni predavač na Srpskim studijama. Omiljen kod studenata, uvek spreman za razgovor i na srpskom i na engleskom, pokazao se kao neverovatno obavešten znalac o „srpskom pitanju“, pa čak i regionalno-kulturološkim razlikama Srba iz bivše Jugoslavije. Vašeg novinara ljubazno i obazrivo je pitao odakle potiče i kad je dobio odgovor – iz Sarajeva, rekao je:
– Najviše studenata imam iz Sarajeva. To su izbeglice koje su neko vreme provele u Beogradu i stigle posle toga sa roditeljima u Kanadu. Znate, hercegovački Srbi se razlikuju od bosanskih, bosanski od srbijanskih. Interesantno je da su su moji studenti i iz Like, Krajine, poneki iz Beograda i Novog Sada, ali iz srca Srbije, iz Šumadije, nema niko.

Uslov visoke ocene
Stipendija će se dodeljivati studentu koji upiše grupu predmeta na Srpskim studijama pri Odseku slovenskih jezika i književnosti, koje na Univerzitetu Toronta postoje od početka devedesetih. Jedini kriterijumi za dobijanje stipendije su da je reč o još nediplomiranom studentu, da budući primalac ima visoke ocene i da mu je finansijska pomoć potrebna. Bilo ko iz celog sveta, ko zadovoljava ove kriterijume, može da dobije stipendiju i da proučava srpski jezik, književnost i kulturu, a sve „zamotano“ u istorijsku oblandu večno nemirnog Balkanskog poluostrva.

Na pitanje – otkud interes za slavistiku, za srpski jezik i kulturu, profesor Bogart, koji je diplomirao na Berkliju i predavao devet godina na Harvardu, odgovara:
– Mene je oduvek zanimalo to kulturno područje u svim sličnostima i razlikama koje su postojale. Šteta je što se Jugoslavija raspala. Bio je to konglomerat takvih sličnosti i razlika koje su se preplitale i jedne iz drugih proizilazile, da je to zaista poučno bilo upoređivati. Pošto istovremeno predajem i na hrvatskim studijama (pre rata u Jugoslaviji to su bile jedne studije), vrlo teško mi je bilo ustajati svako jutro za vreme rata, ići na predavanja i razmišljati kako ću ja svetu predstaviti srpsku i hrvatsku kulturu.
Profesor odlično poznaje Andrića, Krležu, Maka Dizdara, Dučića, Kiša, a predaje i predmet koji se zove Moderni srpski bardovi i takva predavanja uglavnom drži na srpskom jeziku. Oni koji su ga posetili u kabinetu kažu da na stolu drži litar rakije „lincure“ i šajkaču sa kokardom, jer to je njegova „kuća“ na univerzitetu.

Sa kanadskom platom u otadžbinu
Na ustanovljenju prve stipendije za Srpske studije na Univerzitetu Toronto sreli smo i Milana Lazića, studenta treće godine nauke o kompjuterima i matematike, ali i srpskog jezika i kulture kod prof. Ralfa Bogarta.
Milan je u Toronto stigao pre osam godina i želeo bi, nekad, da se trajno vrati u Beograd. Kaže, idealno bi bilo kada bi po završetku fakulteta mogao naći posao u kanadskoj firmi koja ima predstavništvo u Srbiji, pa se već vidi sa kanadskom platom u džepu u rodnom gradu.

U međuvremenu, do ostvarenja tih snova, Milan vredno uči i napominje da su predavanja kod profesora Bogarta izuzetno zanimljiva, da je puno naučio, da se dosta i uči.
– Ima nas dvadesetak na grupi, nisu samo Srbi, ima i Kanađana, a profesor Bogart me zaista oduševljava svojim znanjem i pristupom materiji. Nekako mislim, mada studiram kompjutere i matematiku, da se i ovo što studiram na srpskim studijima potpuno uklapa u moju edukaciju, prosto u to ko sam ja, i zato mi je drago što će se za ovaj program ustanoviti i stipendija za generacije koje dolaze.