Stao fudbal u Australiji

Otkako je izbila pandemija virusa korona na globalnom nivou, informacije se smenjuju iz časa u čas. Tako je samo 24 sata posle objave da će se fudbalska takmičenja na teritoriji Australije nastaviti uprkos zdravstvenoj krizi, Fudbalski savez Australije (FFA) u utorak popodne saopštio da se fudbal zaustavlja u svim državnim i nižim takmičenjima na teritoriji cele zemlje.

Za sada, A-liga i W-liga i dalje imaju zeleno svetlo da završe sezonu igrajući mečeve bez prisustva publike, ali je i ta odluka na klimavim nogama pošto se očekuju dodatne restriktivne mere Savezne vlade. Do utorka je sve izgledalo kao da i sve niže „grassroots“ lige normalno nastaviti, međutim, 24 sata kasnije doneta je odluka da naredne četiri sedmice fudbaleri idu na prinudni odmor. Ova odluka je stupila na snagu juče, 18. marta, i trajaće do 14. aprila 2020.

Odluka je doneta kao jedna od mera koje je FFA uvela u skladu s merama državnih organa za borbu protiv širenja COVID-19.

Na zvaničnom sajtu FFA preneta je poruka izvršnog direktora Saveza Džejmsa Džonsona, koji je istakao da iako je odluka o prekidu takmičenja razočaravajuća, smanjenje okupljanja u zajednici će smanjiti širenje virusa i to je glavni razlog iza ovakve odluke. Savez je suspendovao takmičenja nakon iscrpnih diskusija sa osam australijskih fudbalskih saveza država i teritorija, uzimajući u obzir stavove sa svih fudbalskih nivoa.

– Uzeli smo u obzir i odluke vlada Viktorije i ACT koje su uvele vandredno stanje od utorka. U skladu sa zatvaranjem mnogih škola, univerziteta i javnih sprtskih centara , mi smo bili primorani da se ubrzano oglasimo – naglasio je izvršni direktor Džonson.

Ovakva odluka znači da sezone za mnoge naše klubove neće ni početi. Naime, mnoge juniorske ekipe vredno su trenirale od početka godine za sezonu koja je trebalo da počne krajem marta, ali nakon ove odluke naši mališani širom Australije će morati da sačekaju da zaigraju u svojim klubovima.

Važno je napomenuti da u ovoj odluci piše i to da se zabranjuju sve vrste fudbalskih utakmica, bilo da se radi o treninzima ili prijateljskim susretima. Ostaje da se vidi kako će reagovati čelnici naših klubova i kako planiraju da zadrže formu fudbalera u svojim redovima u ovoj krajnje nesvakidašnjoj situaciji.

Važna uloga

Fudbal kao sport koji ima oko 1,96 miliona učesnika u Australiji, ima značajnu ulogu u usporavanju širenja virusa. Naime, više Australijanaca igra fudbal nego bilo koji drugi sport!

– Stav i uloga FFA će biti razmatrani i analizirani narednih sedmica, jer ćemo nastaviti da zasedamo i da pratimo dešavanja da bismo bili u stanju da donesemo prave odluke u skoroj budućnosti – rekao je Džonson.

Чланак Stao fudbal u Australiji се појављује прво на Vesti online.

Original Article