Ozi, vraćajte se kući!

Ministarstvo inostranih poslova Australije uputilo je u utorak preporuku svim svojim državljanima koji planiraju da se vrate iz inostranstva, da to učine što pre! DFAT opominje sve Australijance da bi kasnije moglo da se dogodi da ne budu u mogućnosti da se vrate kući, pošto sve više država iz dana u dan zatvara svoje granice zbog širenja virusa korona.

Ovaj poziv državnog vrha usledio je nedugo posle saveta građanima da razmotre planirana putovanja u inostranstvo, bez obzira na destinaciju. Pretnja virusa korona očigledno je sve veća iz dana u dan i sve vodi ka potpunom zatvaranju Australije, o čemu se u utorak proneo glas u nezvaničnim krugovima.

U saopštenju Ministarstva, upozoravaju se državljani Australije da će konzularna pomoć u inostranstvu možda biti ograničena usled ograničenja kretanja koje su zbog pandemije uvele mnoge zemlje.

„Pošto sve više država zatvara granice, u inostranstvu putovanje postaje sve teže. Možda nećete moći da se vratite u Australiju kad ste planirali. Razmislite da li imate pristup zdravstvenoj nezi ukoliko se razbolite u zemlji u kojoj se nalazite. Ukoliko ste odlučili da se vratite u Australiju, učinite to što pre možete,“ navodi se u pozivu DFAT-a.

Još u nedelju je Skot Morison objavio da počinje obavezan 14-dnevni karantin za sve koji se vraćaju u zemlju iz inostranstva. Sada, DFAT poručuje Australijancima da ostankom u inostranstvu imaju veće šanse da dobiju COVID-19, a pitanje je koje države imaju opremljene bolnice poput australijskih.

„Situacija se menja često i brzo. Vaša planirana putovanja mogu biti poremećena, možete završiti u karantinu u inostranstvu ili da vam ne bude dozvoljen ulaz u neku državu,“ piše u preporuci Ministarstva inostranih poslova.

Prizemljeno 150 aviona!

U utorak su čelnici Kvantasa i Džetstara odlučili da maksimalno smanje broj putničkih letova. Australijske avio-kompanije su saopštile da će broj međunarodnih letova smanjiti za čak 90 odsto, dok će domaće linije saobraćati sa svega 40 odsto kapaciteta. Odluka je doneta usled drastičnog pada potražnje, kao posledica pandemije virusa korona. Kvantas i Džetstar su ovom odlukom prizemljili čak 150 aviona iz svoje flote!

Чланак Ozi, vraćajte se kući! се појављује прво на Vesti online.

Original Article