Srpski košarkaški okršaj na severu evrope

17. Košarkaško Evropsko Prvenstvo Srpske Dijaspore se održava u petak i subotu 17-18. Maja. Turnir ima dugu tradiciju i već 17. godina se održava u gradovima širom Evrope. Prvi turnir se održao 1997 god. u nemačkom gradu Bielefeld i od tada pa sve do danas, srpski klubovi u dijaspori neguju ovu sportsku tradiciju. Turnir okuplja amaterske i profesionalne ekipe iz matice i dijaspore i košarka je uvek bila na visokom nivou. Medju učestnicima su ekipe iz Nemačke, Švedske, Francuske, Švajcarske, Engleske, Austrije, Norveške, Srbije i Republike Srpske. Aktuelni prvak od prosle godine je klub Sindjelić iz Geteborga koji je u finalnom meču u Beču savladao ekipu iz Beograda u čijem je sastavu bio i Ratko Varda.

Ovogodišnji turnir se održava u švedskoj prestonici a domaćin turnira je prvoligaški klub Štokholmski Beli Orlovi. Turnir se igra u dvorani kluba Brännkyrka hala ili kako je Srbi u Štokholmu popularno nazivaju Orlovo Glezdo. Interesovanje je veliko i očekuje se puno gledaoca.
Upitali smo Gorana Popova, predsednika Štokholmskih Orlovada nam malo ispriča šta očekuje od turnira:

-Nama je velika čast da budemo domaćini ovog srpskog prvenstva i da zajedno sa Omladinskim savezom u Švedskoj ugostimo naše prijatelje iz dijaspore. Mi smo učesnici turnira od 2008. godine i KEPSD je po meni najbolji srpski sportski turnir u dijaspori. Nijedan drugi turnir ne okuplja toliko naših košarkaša iz cele dijaspore i povezuje naše ljude i klubove na ovakav način. Nadamo se da će naši gosti uživati u Stokholmu i da će turnir proteći u fer pleju. Pozivam sve naše ljude iz Stokholma i okoline da dodju i bodre naše timove.

Turnir počinje u petak u 10:00 sati i igra se do subote u 17:00 sati.

Ordförande
Stockholm Eagles
www.stockholmeagles.se