Српски Фестивал у Савезној Држави Њујорк

Српски-Фестивал-у-Савезној-Држави-Њујорк

четвртак, 27.07.2023,  14:59 -> 14:49

Аутор: Александар Жигић

Српски Фестивал у Савезној Држави Њујорк

Доказ да је ово период када се широм Америке одржавају бројни српски фестивали је и вест да тродневни фестивал 28. 29. и 30. јула организује црква Светог Стефана у граду Лакавана, у америчкој савезној држави Њујорк.

Можда нисте ни знали да су Срби у овом делу Америке, али не само што јесу, него организују и популарни фестивал.

А ово је чак први пут да фестивал траје три дана и почиње по први пут већ у петак. Српски Фестивал у Лакавани већ годинама се иначе одржава последњег викенда у јулу месецу.

Организатори кажу да су решили да овога пута заједници пруже могућност да имају још једно забавно вече. У петак ће посетиоци тако, поред осталог, моћи да уживају у рибљим специјалитетима и помфриту.

Догађај је на програму од четири поподне до десет увече по локалном времену у петак, а улаз је бесплатан. 
У цркви кажу, позовите ваше пријатеље и комшије да доживе догађај којег ће се сећати, и да осете српско гостопримство, укусну храну и лепо дружење. 

Током фестивала, црква ће бити отворена целог дана а припремљене су и вођене туре храма у два и пет поподне у суботу и недељу по локалном времену. Циљ је да сви сазнају што више о фрескама, српском народу и њиховом пружању добродошлице не само када их посетите код куће него и за оне који желе да се прикључе црквеним активностима. 
Оно што је увек важно за овакве догађаје је имати пуно могућности за паркинг, па су организатори обезбедили да може да се користи и паркинг оближње средње школе.

Црква Светог Стефана се налази у западном делу савезне државе Њујорк, у предграђу града Бафало. Стогодишњица освећења цркве је обележена још 2017те године, јер су Срби долазили овде још давно да раде у челичанама. 
Тај крај је близу и Нијагариних Водопада, па и највећег канадског града Торонта, тако да верујемо да један број посетилаца пређе границу и дође на фестивал из Канаде.

У црвки поред осталог имају и хор Коста Манојловић као и Коло Српских Сестара Света петка.
Старешина Храма је Отац Владислав Голић.

Detaljnije