Srpska tradicija bogatstvo Beča

Poslanica austrijskog parlamenta Gudrun Kugler i Markus Velbič, drugi čovek Narodne partije Austrije (OeVP) u Beču, posetili su u ponedeljak uveče Srpski kulturni centar „Stevan Mokranjac“ i tom prilikom bili oduševljeni negovanjem srpske tradicije i kulture.

Kuglerova i Velbič su članovima „Mokranjca“ preneli pozdrave austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i Gernota Blimela, šefa OeVP u Beču i ministra finansija Austrije, koji su podržali njihovu posetu.

– Oduševljeni smo. Lepo je da se u ovom gradu neguju i srpska tradicija i kultura. Smatram da ne treba da zaboravimo korene. I mi želimo da podstičemo to. Čestitam svima koji se angažuju oko negovanja tradicije. Hvala vam što to radite, jer time obogaćujete naš grad – poručio je Velbič, obraćajući se deci i roditeljima.

Poslanica Kugler, koja je i član parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom, istakla je da je prvi put posetila jedan srpski klub i da je impresionirana.

– Raduje me što vidim ovoliko dece. Čestitam roditeljima na tako dobroj deci. Vi imate dve domovine. Nadam se da ne kažete samo da je Srbija vaša domovina, već da ste usvojili i da je Austrija vaša druga domovina. Nije problem imati dve domovine. Ovo što radite je bogatstvo za nas – rekla je ona.

Kuglerova je ukazala da je vlada kancelara Sebastijana Kurca puno toga uradila da rastereti i pomogne porodicama, jer nije lako odgajiti decu.

Istakla je da je dolazak u „Stevan Mokranjac“ tek prvo upoznavanje i da će nastaviti uspostavljenu saradnju.

Saša Božinović, potpredsednik „Mokranjca“, kaže da su izuzetno počastvovani posetom i naročito time što su se gosti dugo zadržali u prostorijama SKC.

– Nije to bila samo kratka protokolarna poseta. Videli smo da su gosti zaista zainteresovani za naš rad i da ih je ono što smo im pokazali na njih ostavilo snažan utisak.

Oduševljeni igrom

Kugler i Velbič bili su oduševljeni igrom koju su pioniri prikazali, a potom i ostali bez teksta kada su videli prvi ansambl koji je osvojio brojne nagrade u Austriji i Evropi, a sve pod stručnom koreografskom palicom Milorada Runja.

Чланак Srpska tradicija bogatstvo Beča се појављује прво на Vesti online.

Original Article