SRPSKA SNAHA OBLAčI ŠVEđANKE

Da je moda odavno postala ozbiljan biznis i važna privredna grana odlično zna i Jolanda Petković, poznata modna dizajnerka iz Švedske i srpska snaha (udata za poznatog biznismena Slobodana Petkovića). U želji da na svoj način pomogne zemljacima svog supruga, nedavno je u centru Malmea otvorila butik visoke mode u kojem se prodaje odeća koja se šije u Srbiji. Napominje da je to tek početak ostvarenja planova vezanih za saradnju sa zemljom, koju je zavolela kao svoju rodnu Poljsku. Butik koji nosi Jolandino ime otvoren je u velikom stilu uz šampanjac.
– Planovi su veliki, a postoji čitava ekipa koja radi za mene u Srbiji – kaže Jolanda za “Vesti”, napominjući da je nedavno bila u Beogradu i radila na novoj modnoj kolekciji. – Prvo smo planirali da otvorimo butike u Beogradu, ali se ukazala prilika da krenemo od Švedske. Vidim da ima mnogo zainteresovanih, zbog čega sam veoma zadovoljna. Duša mi je puna jer sam naišla na razumevanje. Iskreno, plašila sam se da će modeli biti previše ekskluzivni, ali sam odmah primetila da se dopadaju i konzervativnim Šveđanima.
Asortiman je bogat: nude se kvalitetne farmerke, ali i raskošne balske haljine. Enterijer je ekskluzivan i po ukusu Šveđana.

Sin govori tri jezika

Najvažnije je da ljudi pronađu sreću tamo gde žive, smatra Jolanda Petković:
– Kada idem avionom za Srbiju jedva čekam da dođem, ali se radujem i kada se vraćam u Švedsku. Rođena sam u Poljskoj i volim da odlazim i tamo. Poljaci su bliski drugim slovenskim narodima i njihovom mentalitetu. Naš sin Bobi najviše voli Srbiju. Iako tečno priča tri jezika, srpski govori najbolje. Pošto je dole (u Srbiji) završio prvi razred osnovne škole naučio je dobro ćirilicu i podjednako dobro se služi sa oba pisma.

– Butici koji u Švedskoj važe za luksuzne su toliko skupi da se čovek ne usuđuje da uđe u njih. Moja namera je da privučem svakog. Moram da istaknem ogromnu podršku svog supruga, koji mi je prilikom uređenja lokala dao mnoge korisne sugestije.
Jolanda Petković se nada da će, zahvaljujući ovom butiku, srpski proizvodi moći lakše da se plasiraju na švedsko tržište.
– U Švedsku će tek stići mnogo novih ekskluzivnih proizvoda “made in Serbia” – priča Jolanda i upoznaje nas sa Vernesom Mehović, poreklom iz Prijepolja, koja je takođe godinama u ovoj branši i sada joj pomaže.
Inače, Jolanda Petković se pročula po svojim modnim kreacijama koje je pravila za mis Poljske, a među njenim poznatim klijentima su i članovi srpske kraljevske porodice.
– Dok sam živela u Srbiji bilo mi je izuzetno lepo i uvek se u mislima vraćam u ta vremena. Srela sam brojne interesantne ljude. Najsnažniji utisak na mene ostavila su kultura i tradicija srpskog naroda, što smatram najvećim bogatstvom.