Srpska Ministarstva peru ruke od slučaja Nastić

Nijedno od 26 ministarstava u Srbiji, ne računajući spoljne poslove, nije nadležno da pomogne porodici Nastić!

Naime, naša relevantna ministarstva peru ruke od ovog slučaja i poručuju da ih niko nije pozvao da se priključe ili, još gore, da su o slučaju čuli tek iz medija.
Ako je po njima, Nastasija (5) i Damjan (8) teško da će ponovo zagrliti svoje roditelje Vuka i Vericu!
Dok se agonijom brata i sestre naši političari dobacuju kao vrućim krompirom, u slučaju braće Bitići Amerikanci su svojevremeno potegli tešku mašineriju ne bi li ga rešili u svoju korist! Za zaštitu svojih državljana albanske nacionalnosti nisu birali diplomatska i pravna sredstva. Kako mi postupamo kada treba zaštiti građane Srbije pokazuju puleni premijera Mirka Cvetkovića, ali ni njemu nije palo na pamet da dovede u red svoje saradnike.

U Ministarstvu vera ne vide da bi problem pokrštavanja malih Nastića, koje već šest meseci protivno volji roditelja vode u katoličku crkvu, mogao njih da se tiče.
– Nažalost, nas niko nije pozvao niti nam se obratio da se uključimo. Od početka, slučaj Nastić vodi Ministarstvo spoljnih poslova, a ako pogledate specifikaciju nadležnosti kabineta, videćete da je bolja adresa ipak Ministarstvo za ljudska i manjinska prava – rečeno nam je u kabinetu Bogoljuba Šijakovića. Ugrožena prava brata i sestre, kojima se brani da pričaju na maternjem, srpskom jeziku, nisu na dnevnom redu ni ministra za ljudska i manjinska prava!
– Do sada nismo bili uključeni u slučaj. On je prvenstveno u nadležnosti Ministarstva pravde i ukoliko ovo ministarstvo od nas bude tražilo pomoć, mi ćemo se uključiti – poručuju saradnici Svetozara čiplića i dodaju da na nivou vlade nije razgovarano o tom problemu. Ni Ministarstvo pravde nije nadležno, ali kažu da su ipak preduzeli određene korake.
– Nismo imali formalni zahtev da pomognemo u slučaju Nastić, ali smo poslali pismo američkoj ambasadi i ponudili svu pravnu pomoć – kažu u ministarstvu.
Dok su naši ministri neobavešteni, deda Nastasije i Damjana, Slobodan Nastić tvrdi da već mesecima obija pragove relevantnih ustanova, ali da ga je gotovo svuda dočekao zid ćutanja.
– Jaukao bih na sav glas, ali me niko ne čuje! Dani prolaze, a deca trpe! Tražio sam prijem u čiplićevom ministarstvu, a tamo su mi drsko rekli da napišem zahtev, pa će mi odgovoriti. Mnogi su me otkačili uz obrazloženje da oni s tim nemaju ništa! Donekle su nam izašli u susret u ministarstvima za dijasporu i spoljne poslove, ostali ništa. Znam da je predsednik na VMA, ali pretpostavljam da svojim ljudima može da pošalje instrukcije. Kada sam bio u MSP-u, tražio sam da Klintonovu obaveste o slučaju, ali mi posle niko ništa nije javio – zabrinut je deda Slobodan, koji se skrhan bolom pita hoće li dočekati živ da ponovo vidi unučiće.

Deda Slobodan: Kradu im i Božić, a Patrijaršija ćuti

Njihovi bližnji želeli su da im se bar za najveći i najradosniji hrišćanski praznik dozvoli da budu sa decom, pristali su i na najstrože mere obezbeđenja, ali njihove molbe nisu uslišene.
– Tražili smo preko naše Patrijaršije da reaguju i pokušaju da spoje porodicu na Božić, a oni nas pitaju: Kako mi možemo da pomognemo?! Pa najveći kriminalci mogu da primaju posete, a Vuku brane i da im priđe. I to bez ikakve presude… Na kraju će decu bar za Božić moći da pričesti naš sveštenik, ali isključivo u kući, u crkvu našu im ne daju – kaže deda Slobodan Nastić za Alo!.

đilas: Obezbeđena sredstva za advokata

Potpredsednik DS-a Dragan đilas izjavio je juče uveče da je država obezbedila sredstva za pravno zastupanje porodice Nastić!
đilas ističe da je za Nastiće angažovan novi advokat u Americi i da su obezbeđena sredstva za sve troškove postupka. Predsednik Tadić je takođe spreman da se i lično angažuje i da razgovara sa nadležnima u SAD u interesu te dece i njihovih roditelja, rekao je đilas, koji je od samog početka u toku sa ovim slučajem, jer ga je generalni konzul Srbije u čikagu redovno izveštavao o nevoljama koje su zadesile Nastiće, inače Beograđane. Gradonačelnik je istakao da je na decu tokom istrage vršen neviđen pritisak, da su im postavljana pitanja koja takođe mogu biti tumačena kao zlostavljanje. On je izrazio nadu da će cela ta afera uskoro biti razrešena, a deca vraćena roditeljima.