„Srbijada“ kod Čikaga grada

Godišnja sportska manifestacija „Srbijada“, tokom koje se tradicionalno okupljaju Srbi iz svih krajeva Severne Amerike, će ove godine biti održana blizu Čikaga od 1. do 3. septembra, u susret tamošnjem Danu rada.

Svake godine se „Srbijada“, čiji je centralni događaj fudbalski turnir srpskih timova sa severnoameričkog kontinenta, organizuje u drugom gradu. Ove, dvadeset pete, to će biti Čikago, tačnije njegova okolina, a ulogu domaćina na imanju udruženja „Srpska bratska pomoć“ (19697 West Grand Avenue, Lake Villa, IL 60046) imaće klub „Ujedinjeni Srbi“.

Ciljevi „Srbijade“, koja je prvi put priređena 1993. godine u Vindzoru, u kanadskoj pokrajini Ontario, su da: utvrdi ovaj turnir kao godišnji sportski događaj Srba u Severnoj Americi, promoviše fudbal među srpskim sportistima, okupi Srbe iz različitih zajednica na jednom mestu, poboljša sliku našeg naroda širom Severne Amerike, finansijski pomogne klub koji je domaćin, gostujućim klubovima predstavi nove srpske zajednice i proširi takmičenje i na ostale sportske discipline.

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu će 2. septembra na „Srbijadi“, koja i zvanično važi za najveću manifestaciju na kojoj se okupljaju severnoamerički Srbi, imati svoj štand, što je prilika da svi oni koji žele da razgovaraju sa službenicima Konzulata, i da im postave pitanja koja se tiču konzularne nadležnosti, to i učine.

Pogledajte raspored utakmica na turniru.

 

Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus
Foto: FK „Ujedinjeni Srbi“