BOŽIDAR DRINIĆ I RADE BAKRAČEVIĆ NASTAVLJAJU POZITIVNE AKTIVNOSTI NA POVEZIVANJU SRBA I SLOVENACA

81

6

Svečani potpis Povelje: Alojz Glavač i Miljana Štulić
DANAS 1. SEPTEMBRA U POZNATOM SLOVENAČKOM TURISTIČKOM KRAJU MORAVSKIM TOPLICAMA POTPISANA POVELJA O SARADNJI OPŠTINA MORAVSKIH TOPLICA I VRBASA

1

Zvanični razgovori članova dve delegacije

Moravske Toplice, 1. septembar 2017 – Dva Srbina Božidar Drinić, glavni urednik magazina »AGRAR« iz Zrenjanina i i Rade Bakračević, glavni urednik »Štajerskih novosti« iz Maribora ove nedelje su ponovo počeli sa povezivanjem žitelja srpskih i slovenačkih opština.

2

Čestitke za večno prijateljstvo

Božidar Drinić i Rade Bakračević u 2016. godini povezali deset srpskih sa deset slovenačkih opština. To je rekord za Ginisovu knjigu.

  1. godine su se Božidar Drinić i Rade Bakračević dogovorili da urade nešto što je mnogima izgledalo nemoguće. Zasukali su rukave i prihvatili se veoma teškog a pozitivnog dela, koje podrazumeva povezivanje stanovnika srpskih i slovenačkih gradova koje je usmereno ka stvaranju uzajamnog prijateljstva i saradnje u traženju mogućnosti za zajedničke projekte u bilo kojoj oblasti privrede, kulture ili sporta i za zajednički nastup na evropskim tržištima. Njihova inicijativa predstavlja izuzetan primer dobre prakse u oblasti bratimljenja. Vodila ih je temeljna misao u razvoju međusobne saradnje i očuvanja prijateljskih odnosa među društvenim, kulturnim, privrednim i sportskim subjektima i institucijama, gradova prijatelja.

2

A sada nova vest o njihovim aktivnostima na povezivanju Srba i Slovenaca.

  1. februara 2016 u poznati slovenački turistički kraj Moravske Toplice iz severoistočne Slovenije, Božidar i Rade doveli su delegaciju opštine iz Vrbasa, na čelu sa Bratislavom Kažićem, tadašnjim predsednikom opštine Vrbas, gde ih je primio Alojz Glavač, gradonačelnik opštine ovog slovenačkog turističkog kraja, sa predstavnicima ove opštine. Tom prilikom posle veoma plodnih razgovora dogovoreno je da gadonačelnici ove dve opštine potpišu povelju o međusobnoj saradnji na privrednom, kulturnom i sportskom polju. Dogovoreno je da Povelju potpišu septembra meseca 2017 godine za vreme održavanja poznatog međunarodnog sajma poljoprivrede, koji se svake godine održava u Gornjoj Radgoni.I tako su danas 1. septembra 2017 godine u Moravskim Toplicama gradonačelnik Alojz Glavač, opština Moravske Toplice i Miljana Štulić, zamenica predsednika opštine Vrbas u prisustvu svojih opštinskih delegata svečano potpisali POVELJU O MEĐUSOBNOJ SARADNJI.
  2. 3Delegaciju iz opštine Vrbas su sastavljali pored Miljane Štulić i Predrag Rojević, savetnik, Danijela Ilić i Marijan Mijanović, delegati Opštine Vrbas i Jelena Drobnjak, sekretar Privredne komore Vojvodine. Danas je bio svečani trenutak koga će pamtiti Srbi i Slovenci, koji su danas zajednički proslavili potpis Listine o saradnji. Pored zadovoljstva stanovnika ove dve opštine najzadovoljniji su bili Božidar Drinić i Rade Bakračević, koji su to potpisivanje organizovali.4
  3. Goste je primio i Robert Grah, direktor Privredne komore Pomurja

    Do sada su njih dvojica organizovali potpisivanje Povelje o saradnji deset slovenačkih i deset srpskih opština. Tako su, danas, sa potpisivanjem Povelje ove dve opštine postavili rekord za Ginisovu knjigu. Pobratimili su dvadeset dve slovenačke i srpske opštine. Da bi vaši slušaoci razumeli vrednost njihovog nesebičnog truda obaveštavamo naše čitaoce, da su nekada u zajedničkoj državi odgovorni političari pobratimili 16. srpskih i slovenačkih opština za trideset godina a oni su sve ovo odradili za godinu i po dana.

  4. img_3468

Danas je u Moravskim Toplicama veliki broj žitelja iz Slovenije i Srbije pozdravilo odluku Alojza Glavača, gradonačelnika Moravskih Toplica, koji je izjavio, da će posle današnjeg potpisivanja Povelje gradonačelnici Moravskih Toplica i Vrbasa na početku 2018. godine potpisati odluku o pobratimstvu što će za uvek povezati stanovnike ove dve opštine.

Dva veoma aktivna Srbina Božidar iz Srbije i Rade iz Slovenije nastavljaju plodne aktivnosti za dobro dva naroda. Uskoro počinju sa potpisivanjem listina o saradnji srpskih sa austrijskim opštinama.

The post BOŽIDAR DRINIĆ I RADE BAKRAČEVIĆ NASTAVLJAJU POZITIVNE AKTIVNOSTI NA POVEZIVANJU SRBA I SLOVENACA appeared first on .

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.