Србија на вези, РТС Свет 18.55

Србија-на-вези,-РТС-Свет-18.55

понедељак, 02.10.2023,  13:35 -> 13:59

Поводом 150 година од рођења велике српске сликарке Надежде Петровић, жене са реномеом који превазилази националне оквире, и која је оставила снажан печат не само у сликарству и у свеукупној српској култури, већ ћемо такође сазнати и какав је она све траг оставила у друштвено-политичкој стварности, са краја 19. и почетка 20. века, како у Србији тако и у региону али и шире. О великом значају Надежде Петровић говори и чињеница да ју је Савет Унескоа изабрао за „Унеско личност 2023. године“, а то је и био повод да Министарство културе Србије у сарадњи са Народним музејом Србије организује репрезентативну изложбу свеукупног сликарског стваралаштва ове уметнице под називом „Модерност и нација“, која је током летњих месеци била уприличена у Музеју савремене уметности Републике Српске а потом, након Бањалуке, ових дана у истом концепту треба да буде отворена и у Уметничкој галерији у Чачку. Емисија “ Србија на вези“ на програму је у 18.55 на РТС Свет 2.10.2023

Гошћа у студију кустоскиња Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку Драгана Божовић упознаће нас овој изложби, њеном концепту и садржају, алии са Надеждом која није била само академска сликарка чији је рад валоризован и у европским оквирима, и не само једина жена чији се лик налази на некој српској новчаници, већ и да је била велики хуманитарац и добротвор, оснивачица Кола српских сестара, ратна болничарка у Балканским ратовима и у Првом светском рату, и још много тога.

Из емисије издвајамо још две важне приче. Једна нам долази од наших сарадника из Арада, у суседној Румунији, где је у оквиру манифестације Дани српске културе у том граду, уз присуство високих државних представника Србије и Румуније, представника Савеза Срба у Румунији и других, отворена Српска куће, место где ће се осим Срба моћи укупљати и дружити, заједно са Србима, и Румуни и припадници осталих националности. Друга прича је из Црне Горе, тачније из Херцег Новог где су прошле недеље одржани „Његошеви дани“ поводом 210 година од рођења једног од највећих Црногораца, владика и песник, а исто тако, сасвим сигурно, једног од највећих српских личности тог времена из Црне Горе – владика Петар Други Петровић Његош.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

Detaljnije