Срби и данас славе под петокраком као 1945-те!

Срби и данас славе под петокраком као 1945-те!

Док је у многим државама петокрака и законом забрањена, у Србији и Црној Гори се и даље налази на грбовима бројних спортских клубова. Када знамо да практично нема Србина који не навија за Звезду или Партизан, испада да је српски народ и даље замађијан овим антихришћанским симболом.

Пише: Донко Ракочевић

Јуче је црвена петокрака сијала са насловних страна свих српских новина! Не, није се повампирио комунизам, него Срби славе пласман Црвене звезде у групну фазу Лиге шампиона. И ником није, да знам, засметао тај антихришћански, антисрпски, антицивилизацијски симбол, под којим је убијено на милионе људи, који је стајао на капијама пакла – комунистичких логора попут оног на Голом отоку и у Сибиру!

И није петокрака само на Звездином грбу, већ и на грбовима Партизана, Војводине, чачанског Борца и многих других клубова у Србији, а богами и у Црној Гори. И никад ниједна навијачка група, а знамо да су утицајне у односу на управе својих клубова, није затражила да се уклони то ђаволско знамање.

За разлику од других бивших комунистичких земаља (изузев Русије гдје је то и даље најзаступљенији симбол) гдје су, одмах по увођењу вишестраначја, сви клубови уклонили петокраку са својих амблема, а међу првима је то учинио славни сплитски Хајдук. И не само да је петокрака протјерана са клупских ознака, него и са свих других мјеста гдје се налазила, а у више земаља је и законом забрањена.

Пољска је, на примјер, 2009. године донијела амандман на члан 256. Кривичног закона којим је кажњива „производња, дистрибуција, продаја или посједовање фашистичких, комунистичких, или других симбола тоталитаризма“. До двије године затвора добиће свако ко у Пољској ко истакне петокраку на било којем мјесту. Упркос захтјеву из Брисела да се избрише тај амандман, Пољаци су остали истрајни у прогону петокраке.

Према мишљењу Европског суда, звијезда се не може посматрату као симбол који представља искључиво комунистичку тоталитарну владавину. Случај је, прије десетак година, покренуо мађарски политичар Атила Вајнаи који је доспио пред суд јер је на једном политичком скупу на реверу јакне имао црвену петокраку. Добио је условну казну на годину дана за кривично дјело истицања комунистичког симбола у јавности. Европском суду за људска права стао је на страну Вајнаија.

„Суд је свјестан чињенице да су масовна кршења људских права почињена под комунистичким режимом дискредитирала симболичко значење црвене звијезде. Међутим, према мишљењу Суда, тај симбол не може се проматрати као нешто што представља искључиво комунистичку тоталитарну владавину, као што то имплицира мађарска Влада. Јасно је да звијезда још увијек симболизује и међународни раднички покрет, борбу за праведније друштво, као и одређене законске политичке странке активне у различитим државама чланицама“, каже се у пресуди.

Упркос пракси Европског суда за људска права, предсједник Мађарске, Виктор Орбан, недавно је покренуо иницијативу за забрану употребе петокраке, а његова странка Фидес припрема закон којим ће да буде заустављено свако комерцијално пропагирање овог симбола. Тим потезом, на удару ће се највише наћи холандски произвођач пива „Хајнекен“, чији је препознатљив лого управо црвена звијезда. Како се наводи у агенцијској вијести, мађарски закон ће предвиђати казну од 6,5 милиона евра или двије године затвора за све који ће користити петокраку!

Доношење сличног закона се очекује и у Хрватској, а иницијатива за забрану петокраке коначно је покренута и у самој Србији, само што су никакве шансе да прође све скупштинске процедуре. Наиме, Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) прије неки дан поздравио је одлуке Мађарске и Литваније да законом забране јавно истицање и употребу црвене петокраке.

„Црвена петокрака је симбол идеологије комунизма, која је уништила српски народ у 20. вијеку. Одговорни су за велика зла током, а нарочито после Другог светског рата, када су без икаквог законског основа убили преко 100.000 Срба. Противправно су одузимали грађанима имовину и пунили затворе и логор Голи оток идеолошким неистомишљеницима. Укинули су слободу штампе и говора, укинули вишепартијски систем и завели диктатуру и страховладу“ – изјавио је Војислав Михаиловић, потпредседник ПОКС-а и најавио сакупљање потписа за подношење иницијативе Скупштини Србије.

Као основа људског разумевања, симболи су средство уз помоћ којег се формирају одређени судови и конструишу сазнања. Користећи симболе на овај начин људи не стварају слику само о свијету који их окружује, већ изграђују идентитет и интегришу се у друштво. Чувени амерички универзитетски професор Јозеф Кембел у оквиру свог есеја „Симбол без значења“ разматра утицај симбола на психу и при том даје одређење према ком симбол представља енергију која изазива и усмјерава човјекове акте.

Када знамо да је петокрака заштитни знак Антихриста, симбол бораца против православља, а понајприје, симбол уздигнућа сатане над Богом, морамо се запитати шта је то у психи српског народа да не осјећа никакву аверзију према овом симболу, или можда и осјећа али, за разлику од других народа, нема куражи да се бори за промјену постојећег стања. Но, треба имати у виду и чињеницу да нигдје петокрака и комунизам нијесу били тако утемељени као код Срба и њихове „браће“ Руса. Ушла им је, изгледа, под кожу.

Пише: Донко Ракочевић

Преузето СЕДМИЦА

Грб московског ЦСКА

Прегледа:
84

Category: КолумнаOriginal Article