Sportski dan pa na odmor

sportski-dan-pa-na-odmor

I. Škara

TRADICIJA: Mladen Petrović (prvi zdesna) i članovi Izvora na Sportskom danu

Kako bi sportskom igrom, radošću i veselim duhom obeležili svoj vredni rad, okupe se uvek početkom leta članovi društva Izvor iz Reklinghauzena na završnoj probi uz zajedničku trpezu.

Ovog leta bilo je to nedavno u Sportskoj hali “Ginter Hoster” gde su se jedni nadmetali u sportskim igrama uz burno bodrenje i navijanje, a drugi su uživali razgovarajući i šaleći se za bogatom trpezom. Milan Petrović, predsednik KUD Izvor za “Vesti” je govorio o Sportskom danu i planovima društva u novoj sezoni.

– Ovo okupljanje na kraju sezone je važno da obeležimo naš rad na način koji nam donosi radost i zbližavanje. Važno je da se članovi svih grupa i porodice svih naših članova sretnu, upoznaju i druže.

Sledeće sezone, početkom septembra, dolazi nam koreograf, profesor Mladen Majstorović iz Požege, onda slede trodnevne probe i nova koreografija. Očekujemo sa radošću, naravno, i nove članove – sa osmehom dobrodošlice priča Petrović.

Sportski program je bio bogat raznim disciplinama i nadmetanjima uz učešće svih generacija. Već pomalo umorne, ali pune utisaka i raspoložene za priču, posvetile su nam svoje vreme Lara i Lena sa mamom Snežanom Milić.

NEOBIČNO KOLO: Jedna od igara

– Bilo nam je zaista divno. Ovde smo porodično i prvi put pošto naše devojčice od skora igraju u folkloru. Rado dolaze i vole da se druže sa ostalom decom, a mi smo srećni, jer na taj način uče i čuvaju naš jezik i tradiciju. Mi kao roditelji treba da organizujemo više ovakvih okupljanja i da se držimo zajedno da bi nam se deca ovde lepo osećala kao Srbi. Lara i Lena, a i ostala deca, danas su uživala u sportskim igrama – skakalo se u džakovima, nosila se jaja na kašikama, natezao konopac, igrali fudbal i košarka, a i mi stariji smo u svemu učestvovali – zadovoljno nam opisuje Snežana dok su Lara i Lena podsećaju da ne zaboravi da pomene neku od važnih igara.

Lara i Lena Milić sa mamom Snežanom

I kako to obično biva – do kraja ostaju najvredniji i oni kojima je najzabavnije. Dok u velikoj sali odjekuju zvuci naše muzike i raspevani glasovi grupe mladih folkloraša koji očito uživaju u ovom druženju, vredne ruke domaćica i domaćina pribiraju hranu i pospremaju prostorije.

Posle nadmetanja za trpezu

Dok budno prati i pomaže njihov rad, brinući odgovorno da sve bude kako treba i da svi odavde sa radošću budu ispraćeni, za “Vesti” je govorila i Slavica Nikolić, menadžer Izvora, poznata svima u klubu, a verovatno već i našim čitaocima kao Teta Slavica.

– Ponosna sam kao i svake godine ovom našom takozvanom poslednjom probom – Sportskim danom. I deca i roditelji igraju i takmiče se i jedni sa drugima i jedni protiv drugih. Kao što se da primetiti – svi su motivisani, a trpeza je ispunjena našim tradicionalnim jelima koja su žene u dogovoru pripremile, dok je KUD kupio ćevape i piće. To je ujedno i način da jedni drugima poželimo lep i sretan odmor.

Specijalna lopta za radost najmlađih

Za kraj svi prisutni na Sportskom danu, od najmlađih do najstarijih, svoju radost druženja i okupljanja ovekovečili su i zajedničkom fotografjom.

U hali je bilo mesta za razne igre

Nove akcije

– Za mene sada ne počinje odmor. Skoro je Izvor ovde dobio novčanu pomoć od Targo banke, i to su lepa podrška i dodatna motivacija za naš predstojeći rad. Planiram da uz pomoć onih koji su tu organizujem veću humanitarnu akciju za Srbiju i očekujem da mi se ovih dana jave iz dva naša doma. Potrudiću se da stupim u kontakt sa još nekim domovima za decu sa invaliditetom i napuštenu decu. Pošto imamo različitih stvari, moramo saznati kome šta treba. Pokušaćemo tokom leta da se povežemo i sa sigurnim kućama – mislim da i njima treba naša pomoć. Moramo na sve da mislimo, jer njihove muke ne znaju za naše odmore – sa tugom, ali i beskrajno sigurnom željom da pomogne kaže za “Vesti” Teta Slavica.

Jasmina Marković, Slavica Nikolić i Sandra Đorđević

Pomoć stigla u Srbiju

Ovih dana je u Opštu bolnicu u Jagodini, u Opštu bolnicu u Ćupriji i u Manastir Svete Petke Izvorske kod Paraćina stigla humanitarna pomoć koju je društvo Izvor iz Reklinghauzena u saradnji sa Fondacijom Rodoljublje uputilo Srbiji. To je uglavnom medicinska oprema, savremeni aparati i pomagala, hidraulični kreveti, dušeci, tehnika i nameštaj.

Donacija je već raspoređena

Detaljnije